Uluslararası hukuk uzmanları İsrail’i savaş suçları konusunda uyardı

Biden’a hitaben hazırlanan bildiri Başkan'ı Gazze hakkında kamuoyunu yanıltmakla suçladı

Pazar günü Gazze’deki Şifa Hastanesi’nde kuvözden çıkarılan yeni doğan bebekler (Reuters)

Axios haber sitesinin haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın 100 çalışanı tarafından imzalanan bildiri, Biden’ı İsrail ile Hamas arasındaki savaş hakkında ‘yanıltıcı’ bilgiler yaymakla suçladı. Bildiride İsrail’in Gazze’de savaş suçları işlediği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku'l Avsat'ın Arap Dünyası Haber Ajansı’ndan (AWP) aktardığı habere göre bildiride, Washington’un hem Hamas hem de İsrail tarafından esirlerin serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunduğu bir tavsiyeye yer veriliyor. Ayrıca metinde suçlama olmaksızın keyfi olarak gözaltına alınanlar da dahil İsrail’de gözaltına alınan binlerce Filistinliye atıfta bulunuluyor.

Her ne kadar İsrail ordusu Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonlarında yasal olduğunu iddia etse de başta çocuklar, kadınlar ve yaşlılar olmak üzere siviller arasından büyük kayıplar ve buna eşlik eden yüzlerce Filistinli ailenin kapsamlı bir şekilde yok edilmesi, birçok İsrailli uluslararası hukuk uzmanı arasında endişe uyandırıyor. Bu nedenle hükümeti ve ordu komutanlarını ciddi sonuçlar ve savaş suçlarından kovuşturma konusunda uyarıyorlar.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası hukuka uygunluğu teyit eden bir rapor hazırladığı biliniyor. Ordu komutanlığı, askeri savcılıkta görevinin Gazze Şeridi’ndeki her İsrail operasyonunu uluslararası hukuka uygun olmasını sağlamak olan bir hukuk departmanının bulunduğunu söyledi.

İsrail Hükümeti Yargı Danışmanı Ghali Behrav-Mayara, uluslararası hukukun ihlal edilmediği göstermek için hükümetin önündeki geniş sınırlardan bahsetti. Yargı odalarının belirlediği pozisyonlar arasında öne çıkanlar arasında ‘savaşın İsrail’e dayatıldığı ve savunma savaşı olduğu, Hamas’ın sivilleri canlı kalkan olarak kullanması liderlik karargâhlarını ve silah fabrikalarını sivillerin yaşadığı yerlere yerleştirmesi nedeniyle sivillerin zarar görmesi’ yer alıyor.

Ancak İsrailli hukuk danışmanları hükümeti bu hikâyeye fazla güvenmemeye çağırıyor. Hükümetin eski başsavcısı Avichai Mandelblit, İsrail’in daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Hamas’ın savaş suçları işlemesi, İsrail’in aynı şekilde karşılık vereceği anlamına gelmiyor” dedi.

Aptalca ifadeler

Mandelblit, “Gazze Şeridi’ne nükleer bomba atılması çağrısında bulunan veya Gazze’deki hiçbir çocuğun ölümünü umursamadığını açıklayan bazı İsrailli bakan ve yetkililerin yaptığı aptalca açıklamalar, ahlak dışı olmasının yanı sıra yargı alanında da felakettir. Savaş işkembeden değil kafadan yürütülmelidir” dedi.

Mandelblit, “Halklar ailesinin bir parçası olarak kalmalıyız. Terörle mücadelenin geleneksel insan hakları kurallarına göre yürütülmediği doğrudur, ancak savaş hukukuna uygun olarak yürütülmesi gerekir. İsrail’in sadece iki seçeneği var; Ya uluslararası hukuka bağlı bir demokrasidir ya da değildir” şeklinde konuştu.

Farklı bir görüşe göre Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Barak Medina, ordunun şu ana kadar uluslararası yasalara bağlı kaldığını savundu. Hamas’ın saldırısının ve sivillere yönelik uygulamalarının, İsrail’in kendisini saldırı dışında savunmasının mümkün olmadığının hukuki kanıtı olduğunu belirten Medina, “Bunu dikkatli bir şekilde yaptıkları sürece yasal güvenceye sahiptirler” dedi.

Ancak Avukat Michael Sfard, İsrail ordusunun sivil bölgeleri bombalarken uluslararası hukuka bağlı kaldığından emin olmadığını belirtti. Sfard, ordu sözcüsünün, ‘İsrail güçlerinin, içinde bir Hamas lideri bulunduğu için sivillerin varlığına bakılmaksızın bir binayı tamamen yok ettiğini’ kabul etmesinin, uluslararası hukukun ihlal edildiğinin kabulü olduğuna dikkati çekti.

Aynı şekilde Adalah Hukuk Merkezi Direktörü Dr. Hasan Cabarin, gazetecilere yaptığı açıklamada ölü sayısının 4 binden fazlası çocuk olmak üzere 10 bini aşmasının, Filistinlilerin insan yaşamının hiçe sayıldığının açık bir göstergesi olduğunu söyledi. Ayrıca “Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir. Bir kişiyi öldürmek için 100 masum insanın öldüğü bir alanı bombalamanız doğru değil” şeklinde konuştu.

Cabarin’e yanıt olarak Dr. Shelly Yenny, “Hamas kesinlikle savaş suçları işledi ve 239 İsrailliyi zorlu yer altı koşullarında alıkoyarak uluslararası hukuku ihlal ediyor. Bunun hesabını vermesi gerekiyor” dedi.

Dr. Hasan Cabarin ise “2014 yılındaki savaşa ilişkin uluslararası Goldstone raporunda hem İsrail hem de Hamas, uluslararası hukuku ihlal etmek ve savaş suçları işlemekten suçlu bulunmuştu. Ancak Hamas’ı kınamak, İsrail’in ihlallerinin sorumluluğunu ortadan kaldırmak anlamına gelmiyor” şeklinde konuştu.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU