QAnon Şamanı bir kez daha ABD Kongresi'ne girmek istiyor

Jacob Chansley, Kongre baskınındaki rolü nedeniyle 41 ay hapis cezası almıştı

 Chansley, karar duruşmasında eylemlerinin "savunulamaz" olduğunu söylemişti (AFP)

ABD Kongresi baskınının tanınmış simalarından "QAnon Şamanı" olarak da bilinen Jacob Chansley, Arizona eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne girmeyi planlıyor. 

ABD'nin haber sitelerinden CBS News, Chansley'nin 9 Kasım'da Arizona eyaletinin 8. seçim bölgesinden aday olmak için bir niyet formu gönderdiğini aktardı. 

35 yaşındaki Chansley, çevrimiçi sistem üzerinden yetkililere ilettiği metinde, gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde Liberteryen Parti'den eyaleti temsil etmek için aday olmak istediğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu seçim bölgesinde Arizona eyaletini 2018'den beri temsil eden Cumhuriyetçi Debbie Lesko, geçen ay seçimlerde aday olmayacağını açıklamıştı. 

Chansley, taktığı boynuzlu şapka ve yüzündeki boyalarla 6 Ocak 2021'de düzenen Kongre baskınının sembollerinden birine dönüşmüştü.

Baskında Senato salonuna giren protestocular arasında yer alan Chansley, Kasım 2021'de 41 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Senato salonundaki bir kürsüye bıraktığı "Adalet geliyor, bu artık an meselesi!" notuyla da gündem olan eylemci, 27 ay hapis yattıktan sonra martta bir rehabilitasyon merkezine sevk edilmiş, mayısta da serbest bırakılmıştı. 

Chansley'nin lakabını aldığı QAnon, eski ABD Başkanı Trump'ın "şeytana tapan pedofil bir elit gruba karşı mücadele yürüttüğünü" savunan bir komplo teorisi. Eski donanma mensubu Chansley, daha sonra QAnon hareketiyle bir bağının kalmadığını savunmuştu.


Independent Türkçe, CBS News, Forbes, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU