Yarım yüzyıldır dünyayı dolaşan gezgin, çıkardığı 5 önemli dersi paylaştı

Lonely Planet'in kurucusu, bir de hatasını anlattı

Britanyalı Tony Wheeler ve eşi Maureen, 1972'de dünyayı dolaşmaya başladı (Tony Wheeler)

Lonely Planet'in kurucusu Tony Wheeler, 50 yılı aşkın bir süredir dünyayı dolaşıyor. 

Wheeler, seyahatlerinden öğrendiği bazı dersleri ve bir hatasını paylaştı.

Yola her zaman devam et

Seyahatlerde başınıza birçok aksilik gelebilir ve bu durumla baş etmek zorundasınız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pes etmemek, umutsuzluğa kapılmamak ve motivasyonu kaybetmemek çok önemli.

Bu aksilikler çoğu zaman sizden kaynaklanmayabilir.

Uçağınız iptal olabilir, tren o gün perona gelmeyebilir, bagajınız kaybolabilir.

Wheeler'e göre gezginin en iyi deneyimleri, ters giden işlerin ardından yapılan planlardan doğuyor.

Siyaseti değil, halkı ön plana alın

Wheeler, seyahat edilen ülkelerin güncel politik koşulları, hükümetleri yerine halka odaklanılması gerektiğini söylüyor.

Eskiden Burma adını taşıyan Myanmar'a yaptığı seyahat sırasında 1962'deki askeri darbeyle iktidara gelen hükümetin başta olduğunu belirten Wheeler, o dönemde bu ülkeye karşı uluslararası boykot çağrıları yapıldığını hatırlattı.

Daha sonra ülkeyi gezen çift, Burma rehberini 1979'da yayımladı. Fakat çift kitapta, devlete ait tesisleri değil halkın işlettiği yerleri tavsiye etti.

Wheeler, "Burma halkı turistleri gerçekten istiyordu. Bu sadece para için değil, dünyayla iletişim kurmak içindi" dedi.

İran hakkında da benzer görüşleri olduğunu belirten Wheeler, "Hükümetleri berbat ama insanları harika" ifadelerini kullandı.

Araştırmanıza ve içgüdülerinize güvenin

Seyahatler her zaman güvenli olmayabilir ancak bu sık sık başınıza gelecek bir şey değil.

Yolculuklardan önce araştırma yapmak güvenliğiniz için kritik bir öneme sahip. Fakat içgüdüler de sizi tehlikeye karşı koruyabilir.

Wheeler, "İşler her zaman korktuğunuz gibi değildir. Bir yere vardığınızda ve sokakları dolaştığınızda bunun iyi olup olmadığını anlayabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Ancak yine de gidilecek ülkelerin güncel koşulları, iç dinamikleri ve ülkenizin dışişleri bakanlığının uyarılarını dikkate almakta fayda var.

"İki sokak öteyi keşfedin"

Wheeler, gidilen ülkelerdeki en popüler turist noktaları kadar bilinmeyen bölgelere, "iki sokak arkasına" gidilmesini tavsiye ediyor.

Bir ülkeye seyahat ettiğiniz zaman amacınız sadece hızlı bir şekilde ünlü yerleri gezmek, alışveriş yapmak ya da en ünlü restoranında yemek yemekse o ülkenin saklı kalan birçok güzelliğini kaçırabilirsiniz.

Meydanların, ana caddelerin arka sokaklarında dolaşmak, o ülkede yaşayanların gündelik hayatına kısa bir süreliğine karışmanıza olanak sağlar.

Tren, uçaktan daha iyi bir tercih olabilir

Trenlerin uçaklardan daha çevre dostu bir tercih olduğunu belirten Wheeler bu yıl birçok ülkede bu şekilde seyahat ettiğini söyledi.

Trenlerdeki restoran ve bar bölümlerinde başka gezginlerle de sohbet imkanı yakalayabileceğinizi belirten Wheeler, yolculukların nispeten daha rahat olduğunu belirtti.

"50 yıllık hata"

 

Tony Wheeler ve eşi Maureen seyahatlerini 50 yıl önce, kendi kurdukları "Lonely Planet" adlı şirketten yayımlamaya başladı. 

Gezginler, yüzlerce farklı ülkeyi kapsayan onlarca kitap çıkardı. 

Daha sonra çift, 2011'de telif haklarını BBC Worldwide'a sattı.

ABD'li medya şirketi Red Ventures, 2020'de yayın haklarını devraldı.

Şirketin ismi, 1971 yapımı ''Mad Dogs and Englishmen'' adlı belgeselden geliyor.

Kitapları çıkartmadan önce Sidney'deki bir Şili restoranında şarabı fazla kaçıran çift, belgeselde yer alan ve Joe Cocker'ın seslendirdiği "Space Captain" şarkısının ilk sözleri hakkında konuşmaya başlamış.

Şarkının sözlerinde, "Once I was traveling across the sky; this lovely planet caught my eye" (Bir zamanlar gökyüzünde seyahat ediyordum. Bu hoş gezegen gözüme çarptı) ifadeleri yer alıyor.

Şarkı sözlerinden etkilendiğini söyleyen Tony, yayımladıkları seriye "Lonely Planet" adını vermeyi önerdi, eşi Maureen de bunu kabul etmiş. 

Fakat Tony, "lovely" kelimesini yanlış anlayarak "yalnız" anlamındaki "lonely" ifadesini duyduğunu "Bu 50 yıllık bir hata oldu" diyerek açıkladı. Nihayetinde dünyaca ünlü kitap serisi "Hoş Gezegen" yerine "Yalnız Gezegen" adını aldı.


Independent Türkçe, Washington Post, Travel Weekly

DAHA FAZLA HABER OKU