ABD istihbaratı: Esad ve Wagner, Hizbullah'a hava savunma sistemi veriyor

İddiaya göre Esad yönetimi Rus yapımı sistemlerin Lübnan'a sevkini kabul etti

Pantsir hava savunma sistemleri, alçak irtifadan uçan hedeflere karşı etkili (Reuters)

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Lübnan merkezli Şii grup Hizbullah'a Rus yapımı hava savunma sistemlerini aktarmayı kabul ettiği öne sürüldü.

CNN'in ABD istihbaratından iki kaynağa dayandırdığı habere göre, Rus paralı asker grubu Wagner, SA-22 tipi karadan havaya füze sistemlerini Lübnan'a aktarmakla görevlendirildi.

Silahların Lübnan'a teslim edilip edilmediğiyle ilgiliyse bilgi yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklar, SA-22 sistemlerinin daha önce Rusya tarafından Suriye hükümetinin kullanımına verildiğini aktardı.

ABD istihbaratından bir kaynak, Pantsir olarak da bilinen füze sistemlerinin hareketlerinin yakından takip edildiğini söyledi. 

Bir başka istihbarat kaynağıysa son dönemde Hizbullah'la Wagner arasındaki işbirliğinin ciddi şekilde arttığını vurguladı.

ABD'nin değerlendirmesinin, Esad rejimi, Wagner ve Hizbullah arasındaki silah sistemlerinin teslimatına ilişkin konuşmalardan elde edilen istihbarata dayandığı belirtildi.

ABD merkezli Wall Street Journal da daha önce Wagner'in Hizbullah'a füze savunma sistemlerini verebileceğini öne sürmüştü.

Wagner ve Hizbullah savaşçıları uzun yıllardır Suriye'de, Rusya ve Esad rejimine bağlı kuvvetlerle birlikte savaşıyor. İran tarafından desteklenen Hizbullah son dönemde savaşçılarını Suriye'den çekse bile, Esad rejiminin önemli müttefiklerinden biri olarak görülüyor.


Hizbullah'ın Rusya ve Esad aracılığıyla hava savunma sistemleri edindiği haberi, İsrail'in kuzeyindeki Lübnan sınırında çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarıyla birlikte sınır hattında karşılıklı saldırıların sayısı artarken, Lübnan'da yeni bir cephe açılacağı endişeleri yoğunlaştı.

ABD yönetimi, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından, birçok kez Hizbullah ve diğer İran destekli örgütleri çatışmaların dışında kalmaları konusunda uyarırken, bölgeye caydırıcı unsur olarak uçak gemileri ve askeri birlikler gönderdi.

CNN'in haberinde, Hizbullah'a hava savunma sistemi sağlama kararında Rusya'nın ne kadar etkili olduğunun bilinmediği vurgulandı. 

Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in ağustostaki ölümünün ardından Kremlin'in paralı asker grubunun kontrolünü ele geçirmeye çalıştığı bilinse de, ABD yönetiminin geçen ay yaptığı değerlendirmede Wagner'in kontrolü konusunda ciddi bir değişiklik yaşanmadığı kaydedilmişti.


Independent Türkçe, CNN, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU