Gazze'de yakıt tükendi; ulaşım eşek arabalarıyla sağlanıyor

Yakıt sektörünün tamamen ve uzun süreli kapanması tüm rezerv miktarlarının tükenmesine neden oldu ve yardım çalışanları hizmetlerinin durdurulacağı konusunda uyarıda bulundu

Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

Doktor Riyad, halka açık yolda yaklaşık 15 dakika boyunca önünden herhangi bir arabanın geçmesini bekledi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Deyr el-Balah şehrindeki El Aksa Hastanesi'nde çalışan Doktor Riyad, kendisini götürecek bir araç bulabilmeyi umuyordu.

Ancak zaman geçtikçe umutları tükendi ve iş yerine ulaşmak için yürümeye karar verdi.

İsrail savaş uçakları tarafından yıkılan binaların enkazı ile dolu olan sokaklar uzun ve engebeliydi.

Riyad'ın hastaneye ulaşmak için yaklaşık 11 kilometre yol katetmesi gerekiyordu.

Bu zorluğa rağmen doktor yürümeye başladı, çünkü sokakta hiç araç yoktu ve etrafındakiler de yürüyerek gitmek istedikleri yere ulaşmaya çalışıyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eşek arabaları ücretli toplu taşıma aracı haline geldi

Uzaktan kendisine doğru gelen bir eşeğin çektiği arabanın sesini duyan Riyad, hiç tereddüt etmeden "dur" işareti yaptı ve araba durdu.

Zira Gazze'de otomobillerin yakıtı bitince, eşek arabaları ücretli toplu taşıma aracı haline geldi.

Doktor Riyad da eşek arabası ile yolculuğa koyuldu. Eşek hemen engebeli yolu toynaklarıyla arşınlamaya başladı.

Arabanın sahibi, hastane kapısına götürme karşılığında Riyad'la 1 buçuk dolara anlaştı.

Otomobiller yakıt olmadığından kullanılamadığı için, bu ulaşım aracını seçen tek kişi doktor değil.

Doktorun bindiği eşek arabası yol boyunca yaklaşık 20 kez, gitmek istedikleri yere götürecek bir araç bekleyen insanlar için durdu.

Riyad, "Gazze'de yakıt bittikten sonra ilkel ulaşım araçlarından başka çare kalmadı, dolayısıyla herkes işleri için hayvanların çektiği arabalara bağımlı hale geldi" dedi.
 

Artık sadece hayvanları kullanarak ulaşımı sağlama seçenekleri kaldı.jpg
Artık sadece hayvanları kullanarak ulaşımı sağlama seçenekleri kaldı / Fotoğraf: Meryem Ebu Dakka-Independent Arabia

 

"26 gün boyunca Gazze'ye tek damla bile yakıt girmedi"

İsrail'in Gazze Şeridi'ni kuşatma altına alması ve küçük şehri dünyaya bağlayan tüm sınır kapılarını kapatmasının ardından, 26 gün boyunca Gazze'ye tek damla bile yakıt girmedi.

Gazze halkı artık ilkel ulaşım araçlarını kullanmak zorunda kaldı.

Gazze'nin tamamen ve uzun süre kapatılması, Şerit'teki tüm yakıt rezervlerinin tükenmesine neden oldu.

Petrol Şirketi Sahipleri Derneği Başkanı Mahmud eş-Şava'ya göre, Gazze'de petrol türevlerini muhafaza edecek yakıt rezervi veya depolama kuyusu bulunmuyor, ancak periyodik olarak ithal ediliyor.

Şava, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Vatandaşların, uluslararası ve devlet kurumlarının ortalama yakıt tüketimi ayda yaklaşık 100 milyon litre, toplamda ise yılda yaklaşık bir milyar litredir ve petrol türevleri haftalık olarak ithal edilmektedir. Benzin istasyonlarındaki miktarlar genellikle Gazze'nin mevcut petrol rezervidir ve eğer İsrail arzı keserse, yakıt düzenlemesiz bir hafta süreyle yeterli olur ve kullanım kısıtlaması olmadan yaklaşık üç hafta yeterlidir.


Hayvan sırtında yardımlar

İsrail, Gazze'ye yakıt girişine izin vermediğinden, Gazze Şeridi'ne güvenli bir yol üzerinden geçmeye izin verilen insani yardımların bir parçası olarak, hükümet kurumu tüm yakıt istasyonlarındaki mevcut miktarların hastanelere yönlendirilmesini talep etti.

Bu, sürekli bombardıman sonucu yaralanan çok sayıdaki insanın hizmetine sunulmak üzere yapıldı.

Arabaları çalıştırmak için gereken tek bir litre yakıta sahip olmak nadir hale geldi.

Bu kıtlığın bir sonucu olarak BM ve uzman kuruluşları, arabalarını çalıştırmak için gereken yakıtın tükenmek üzere olması nedeniyle Gazze'deki temel hizmetlerinin duracağı konusunda uyardı.

Nitekim yardım çalışanları ve insani yardım sağlayıcıları, UNRWA okulları içindeki yerinden edilmiş kamplarda ve barınma merkezlerinde ihtiyaç sahiplerine insani yardım dağıtmak için hayvan arabaları kullanmak zorunda kaldılar.

Bu olay Gazze dışında dünyanın hiçbir bölgesinde yaşanmayan istisnai bir olay olarak tarihe geçti.
 


İsrail'in uzlaşmazlığı

Bu durum BM'yi kızdırdı. UNRWA sözcüsü Tamara er-Rifai şu açıklamayı yaptı:

Yardımları taşımak için kamyonlara ihtiyacımız var ve insanların hayatlarını kurtarmak için hastanelerde makineleri çalıştırmamız gerekiyor. Eğer bize yakıt ulaşmazsa, hizmetlerimizi askıya almak zorunda kalacağız.


İsrail tarafında ise ordu sözcüsü Jonathan Conricus, BM'nin açıklamasını sorgulayarak, "Gazze'de yeterince yakıt var ve bunun farkındayız" dedi.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail'in Gazze'ye yakıt sağlamayı reddetmesinin nedenlerine ilişkin ise şunları söyledi:

Yakıt, Hamas'ın damarlarında akan bir kan gibidir ve onlara tünellerdeki filtreler ve havalandırma sistemlerini çalıştırmak için gerekli elektriği sağlıyor. Hamas'ın yeterli yakıt rezervi var. Gazze'ye yakıt ikmaline izin vermeyeceğiz, bizi hiçbir şey zorlayamaz. Hamas'ın bunu bize karşı kullanmasını istemiyoruz.


Ancak UNRWA'nın sözcsü er-Rifai buna karşı çıkarak şunu dile getirdi:

BM, uluslararası topluma ve yardım kuruluşlarına Gazze'ye ulaşan tüm yardımların ve yakıtların denetimi altında olacağına dair güvenceler verdi. İsrail'den yakıtları derhal gecikmeksizin girmesi için izin vermesini bekliyoruz.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU