Cumhuriyetçi Parti yine çöküyor ama etkisi bu kez Ukrayna'da hissedilebilir

Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy'nin görevden alınması, Trump'ın bayrağını dalgalandıran tuhaf tiplerin, komplo teorisyenlerinin ve seçim inkarcılarının gücünü gösteriyor. Fakat Kiev'e desteğin tehlikeye girmesiyle onları ciddiye alma zamanı geldi

Cumhuriyetçi Parti, Kevin McCarthy'yi görevden alarak yönetilemez ve kontrol edilemez durumda olduğunu kanıtladı (AP)

Kevin McCarthy'nin hikayesi, uzlaşmacı hakkındaki ibretlik hikayedir; timsahın ölümcül çenesiyle kendisini öldürmemesi için yeterince iyi beslenmesini uman adam, ona lokmalar sunmaya devam eder ama nihayetinde timsah onu çat diye yutar.

Ve salı günü öğleden sonra korkunç bir çatırdamayla ABD Temsilciler Meclisi'ndeki ultra-Maga Cumhuriyetçiler dişlerini McCarthy'ye geçirerek işini bitirdi; 9 ay boyunca boyun eğdiği, uyum sağladığı ve memnun etmeye çalıştığı kişiler tarafından güzelce ve tamamen çiğnenip tükürüldü.

Meclis başkanının esasen bir tür hakem (Avam Kamarası kurallarını koruyan tarafsız hakem) olduğu Birleşik Krallık (BK) sisteminin aksine, Temsilciler Meclisi başkanını bizdeki başbakana benzer düşünmek daha açıklayıcı olur. Hangi yasaların sunulacağına karar vermekten, meclis komitelerinin neleri araştıracağını yönetmeye kadar sorumlulık onda ve tıpkı başbakan gibi meclis başkanını da çoğunluğu elinde tutan parti seçiyor. Ve 2022 ara seçimlerinden sonra bu parti (en zayıf çoğunlukla yarışı kazanan) Cumhuriyetçiler oldu. McCarthy'nin uzun zamandır düşlediği şey ufukta görünmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat McCarthy'nin başkanlık tokmağını alması için eşi benzeri görülmemiş şekilde 15 tur oylama yapıldı ve bu noktaya gelene kadar da Trump'ın çatlak, komplo teorisyeni ve seçim inkarcılarından oluşan tuhaf fanatiklerine her geçen gün daha fazla güç vermesi gerekti.

Yönetilemez ve kontrol edilemez durumdaki Cumhuriyetçi Parti, PJ O'Rourke'un "Hükümetin çalışmadığını söyleyen parti olan Cumhuriyetçiler, daha sonra seçilerek bunu kanıtlar" sözünün ete kemiğe bürünmüş hali.

Hafta sonu hükümetin kapanması ihtimali ve milyonlarca federal çalışanın işten çıkarılması söz konusuyken McCarthy sorumlu davranarak yaklaşan krizi önlemek için bir anlaşma yaptı. Fakat bu radikal sağ için bardağı taşıran son damlaydı. Bu grubun, ABD tarihinde bugüne kadar uygulanmamış bir prosedürü kullanarak "istifa önergesi" (başka bir deyişle güvensizlik oyu) vermesiyle McCarthy görevden alınan ilk Temsilciler Meclisi Başkanı oldu. Ayrıca 1870'lerde tüberkülozdan ölen bir adamdan bu yana en kısa ömürlü Temsilciler Meclisi Başkanı oldu.

Başka bir deyişle Kevin McCarthy (hiç de özenilecek şekilde değil) ABD siyasetinin Liz Truss'ı haline geldi.

Truss ve McCarthy'nin düşüşü büyük ölçüde 2016'nın sismik şoklarından; BK'de Brexit ve ABD'de Trump'ın seçilmesinin yarattığı kutuplaşmadan kaynaklanıyor.
 


Truss'ın düşüşü, toplumun ipotekli konut (mortgage) kredileri ve borçlanma maliyetleri üzerinde korkunç bir etki yaratmış olabilir ama belki de Britanya'nın geldiği duruma topluca göz devrilmesini saymazsak dalgalar BK kıyılarının ötesine pek ulaşmadı. ABD'de yaşananlar için aynısı söylenemez.

Evet, burada tam bir pembe dizi psikodramasının öğeleri var ama aslında bundan çok daha fazlası.

McCarthy, hükümeti açık tutmaya çalışmak için Trumpçı eziyetçilerine muazzam tavizler vermesi gerektiğini biliyordu. Ve öyle de yaptı. Hükümeti 45 gün daha fonlamak için nihayetinde kabul edilen finans anlaşmasında McCarthy, Ukrayna'ya gelecekteki tüm mali desteği çekti. Ama bu bile yetmedi. Baş eziyetçi Matt Gaetz, Ukrayna'ya gerekli destek akışını devam ettirmek için McCarthy'nin Biden'la kenardan anlaşma yaptığına emindi.

McCarthy'nin yerine geçecek isimler arasında öne çıkan, Ohio'nun Temsilciler Mecilisi Üyesi Jim Jordan, adaylığının ana hedeflerinden biri olarak Ukrayna'yı gelecekteki tüm fonlardan mahrum bırakmayı vaat ediyor. Peki o bunu söyledikten sonra ne oldu? Donald Trump ortaya çıkıp Jordan'a kritik desteğini verdi. Partinin başkan adaylığı için yarışan diğer Cumhuriyetçi adaylar arasında Kiev'e verilen destek en iyi ihtimalle sönük kalıyor. Ve dediğim gibi, tüm bunların izleri Trump'ın 2016'daki zaferine kadar sürülebilir.

2018'de Helsinki'de düzenledikleri ortak basın toplantısında Trump ve Putin'le aynı odada bulunmak, bu 4 yılın öne çıkan anılarından biriydi. ABD Başkanı Trump'a, 2016 seçimlerine müdahale iddialarıyla ilgili kendi istihbarat teşkilatlarına mı yoksa Rusya Devlet Başkanı'na mı inandığı soruldu. Trump tereddüt etmeden "Devlet Başkanı Putin bunun arkasında Rusya olmadığını söylüyor. Rusya olması için bir neden göremiyorum" diye yanıtladı. Trump bir hamlede CIA, FBI ve Ulusal İstihbarat Direktörü'nün ortak görüşüne karşı Moskova'nın yanında yer aldı.

Cumhuriyetçi Parti'nin radikal sağcı bazı kesimlerinde Rusya'ya yönelik anlaşılması zor, neredeyse göz yaşartıcı bir romantizm var. Rusya, erkeklerin erkek olduğu ve kadınların da haddini bildiği bir yer. Eşcinsel evliliğin kabul edilmediği, duyarcılık ve Batılı liberal çöküşten arınmış geniş bir arazi. Putin sert bir adam. Ve Donald Trump sert adamları sever.

McCarthy kısacık bir an için kaslı bir adamdı.

6 Ocak'taki ayaklanmaların ardından o dönemin Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri ayağa kalkıp Donald Trump'ı kınayan bir konuşma yaptı:

Çarşamba günü isyancı güruhun Kongre'ye yaptığı saldırının sorumluluğu Başkan'da.

McCarthy, "Olanları gördüğünde güruhu derhal kınamalıydı" diyerek devam etti.

Ancak birkaç hafta sonra McCarthy sürgündeki kralla görüşmek üzere Mar-a-Lago'ya çağrıldı. Ve McCarthy yüzüğü öptü, diz çöktü ve fazla pişmiş bir spagetti parçasının omurgasına sahip olduğunu gösterdi. Özellikle Trump'a yönelik eleştirilerini geri çekti ve 6 Ocak'ta yaşananlardan herkesin sorumlu olduğunu söyledi.

Ukrayna'ya verilen destek hakkında konuşmak için bu hafta bir araya gelen Avrupalı liderlerin, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin aday belirleme toplantısında neler olup bittiğini dehşet içinde izlemesine şaşmamak gerek. Neredeyse timsahın çenesini Vladimir Putin kontrol ediyor gibi.

Jon Sopel, Emily Maitlis'le birlikte The News Agents USA adlı podcast'in sunucusudur ve BBC Kuzey Amerika Editörü olarak görev yapmıştır


https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU