FBI Direktörü Wray'den terör uyarısı: "Hamas, IŞİD sonrası en ciddi tehlikeye neden oldu"

"ABD'deki Yahudiler ve Müslümanlar büyük risk altında"

ABD'de düzenlenen savaş karşıtı eylemlerde, Joe Biden yönetiminin İsrail'e desteği de protesto edilmişti (Reuters)

FBI Direktörü Christopher Wray, Hamas militanlarının Gazze'deki saldırılarının,  ABD için IŞİD'den bu yana en ciddi terör tehlikesine neden olduğunu savundu. 

Wray, Senato'ya bağlı İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komitesi'nde dün yaptığı konuşmada, Gazze'deki savaşın ABD'deki Yahudi ve Müslümanlara yönelik tehditleri artırdığını söyledi.

FBI direktörü, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Hamas ve müttefiklerinin eylemlerinin başka örgütlere, IŞİD'in birkaç yıl önce sözümona halifeliğini ilan etmesinden bu yana karşılaşmadığımız türden bir ilham kaynağı olacağını düşünüyoruz. Ortadoğu'da süren savaş, ABD yurttaşlarına yönelik saldırı tehdidini bambaşka bir boyuta taşıdı.

Wray, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonundan bu yana IŞİD ve El Kaide'nin, hem ABD hem de Avrupa'da saldırı çağrıları yaptığını hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

FBI'ın bir numaralı ismi, Yahudilerin ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 3'lük bir kesimini oluşturduğunu ve geçen yıl din kaynaklı nefret suçlarının yüzde 60'ında hedef alındığını aktardı. 

ABD'deki İftira ve İnkarla Mücadele Birliği'nin (ADL) verilerine göre, ülkede 7-23 Ekim'de 190'ı doğrudan Gazze'deki savaşla ilgili olmak üzere toplamda 312 Yahudi karşıtı saldırı düzenlendi.

Washington merkezli Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi de ABD'de yaşayan Müslümanların kendilerini güvende hissetmediğini bildirdi. Konsey, 7 ila 25 Ekim'de Müslüman Amerikan yurttaşlarından en az 700 şikayet aldıklarını aktardı.

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas da ülkenin "dört bir yanındaki Yahudi, Müslüman ve Arap topluluklarla kurumların tehlike altında olduğunu" belirtti. 

El Kaide'ye bağlı Eş-Şebab tarafından geçen ay yayımlanan açıklamada, Gazze'deki savaş sadece Filistinlilerin değil "tüm İslam ümmetinin savaşı" diye nitelenmişti. 

IŞİD ise yayımladığı propaganda dergisi El Naba'da, Gazze'deki savaşın başka ülkelere taşınması gerektiğini savunarak, "ABD, Avrupa ve dünyanın geri kalanında Yahudilerin yaşadığı yerlerin hedef alınması ve Yahudilerle Haçlılara ait elçiliklerin ateşe verilmesi" çağrısı yapmıştı. 
 


İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuna, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 3 bin 542'si çocuk, 2 bin 187'si de kadın 8 bin 525 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 21 bin 543'e yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315'i asker 1400 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Guardian, New York Times, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU