Yüksek insülin seviyelerinin pankreas kanseriyle ilişkisi doğrulandı

Obez ve tip 2 diyabeti olan kişilerin yüksek insülin seviyeleri nedeniyle pankreas kanserine yakalanma olasılığı daha yüksek

(Unsplash)

Obez ve tip 2 diyabetli hastaların pankreas kanserine yakalanma olasılığının daha yüksek olduğu yeni bir araştırmada ortaya kondu.

Kanada'daki British Columbia Üniversitesi'nden (UBC) araştırmacılar, yüksek insülin seviyeleriyle pankreas kanseri arasında doğrudan bir bağlantı buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu çalışma söz konusu iki hastalığa sahip kişilerin, Birleşik Krallık'taki (BK) en ölümcül 5'inci kanser olan ve her yıl 9 bin kişinin ölümüne yol açan pankreas kanserine yakalanma riskinin neden daha yüksek olduğunun ilk detaylı açıklamasını sunuyor.

Pancreatic Cancer UK, 2018'de 10 bin 500 kişiye teşhisi konan bu hastalığın ülkedeki en yaygın 10'uncu kanser türü olduğunu belirtiyor.

Cancer Research UK'e göre, 2023-2025 ve 2038-2040'ta vaka oranlarının yüzde 5 artması bekleniyor.

Pankreas kanseri obezite ve tip 2 diyabetle daha önce de ilişkilendirilmişti ancak bilim insanları bu araştırmadan önce bunun nedenini tespit edememişti.

Fareler üzerinde yapılan yeni çalışmaya göre, aşırı insülin seviyeleri pankreasta sindirim sıvıları üreten asiner hücrelerini aşırı uyarıyor. Bu aşırı uyarılma, bu hücreleri kansere dönüşebilen hücreler haline getiren iltihaplanmaya yol açıyor.

UBC'de hücresel ve fizyolojik bilimler bölümünde profesör olan, çalışmanın ortak kıdemli yazarı Dr. James Johnson şunları söyledi:

Obezite ve tip 2 diyabetteki hızlı artışın yanı sıra pankreas kanseri oranlarında da endişe verici bir yükseliş görüyoruz.

Söz konusu bulgular, bunun nasıl gerçekleştiğini anlamamızı sağlıyor ve insülin seviyelerini sağlıklı bir aralıkta tutmanın önemini vurguluyor; bu da diyet, egzersiz ve bazı durumlarda ilaçlarla gerçekleştirilebilir.

Yeni bulgular, insülinin pankrestaki asiner hücrelerinin yağ açısından zengin gıdaları parçalayan sindirim enzimlerini üretmedeki fizyolojik işlevini desteklediğini gösteriyor.

Fakat yüksek seviyelerde, artan faaliyet istemeden pankreas iltihabını ve kansere dönüşebilen hücrelerin gelişimini teşvik edebilir.

Araştırmacılar bu bulguların, asiner hücrelerdeki insülin reseptörlerini hedef alan yeni kanser önleme stratejilerinin ve tedavilerinin önünü açabileceğini öne sürüyor.

UBC'de hücresel ve fizyolojik bilimler bölümünde yardımcı doçent olan kıdemli yazar Dr. Janel Kopp şunları söyledi:

Bu çalışmanın klinik uygulamaları değiştirmesini ve genel nüfusta pankreas kanseri riskini azaltabilecek yaşam tarzı müdahalelerinin geliştirilmesini sağlamasını umuyoruz.

Bu araştırma, pankreas kanserinin ilerlemesini önlemek veya yavaşlatmak için insülin reseptörlerini modüle eden hedefe yönelik tedavilerin de yolunu açabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU