Karamollaoğlu: İktidar miting yapmaz, icraat yapar; adamlar uçaklarını gemilerini gönderirken siz sadece selam mı göndereceksiniz?

Davutoğlu, "İktidar miting yapıyor; hem de cumhuriyetin kuruluşunun 1 gün öncesinde. Tebrik ederiz, toplumsal bilinç yaratacaksınız. Peki 3 hafta neden beklediniz? Niye bu 3 haftada kan ve gözyaşını sadece seyrettiniz?" dedi

Fotoğraf: AA

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Saadet Partisi ortak grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

İlk konuşmayı Karamollaoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

Meclis'te insan hakları komisyonu olarak 6 partinin de iştiraki ile Gazze'ye bir heyet göndermeyi arzu etmiştik. Maalesef bu talep Meclis'te iktidar partisinin oylarıyla reddedildi. Bunun üzerine arkadaşlarımız iktidar partisi dışındaki 5 partinin temsilcileriyle bir heyeti Gazze'de olup biteni yerinde görmek üzere gönderme kararı almışlar. Dışişleri Bakanlığı'na bu kararı iletmişler. İnşallah gerekli formaliteler tamamlandıktan sonra Gazze'yi ziyaret edecekler. Bize ilk elden bir takım bilgileri getirecekler.

Bunu önemsiyorum. Çünkü her ne hikmetse insan hakları konusunda bile iktidar ille başka bir yol izlemek istiyor. "Ben varım, size ihtiyaç yok" diyor. Meclis'teki bütün görüşmeler, bütün siyasi partilerin temsilleriyle birlikte yapılırken, Meclis bir bütünken, yurttaşında bizi, Meclis'in tamamını temsilen bir heyetin gitmesine engel olmak kime bir fayda sağlar?

Üç çeyrek asırdır bir ülke adım adım işgal edildi ve herkes seyretti, seyretmeye de ne yazıkki devam ediyor. İnsanları katlettiler kimseden ses çıkmadı. Emzikli bebekleri, kundaktaki çocukları, hamile kadınları tonlarca kiloluk bombalarla öldürdüler ve maalesef yine kimseden ses çıkmadı.

18 günde binlerce kardeşimiz şehit düştü. Müslüman ülkelerin liderleri de sadece kınadı. Hatta bir kısmı kınamaya bile tevessül etmedi. Hep birlikte ayağa kalkmak için başımıza daha ne gelmesi lazım?

Büyük İsrail Projesi uğruna dünyayı ateşe veriyorlar. Ne zaman farkına varacaksınız? Önceliği demokrası olanlara soruyorum; Ne oldu sizin demokrasi söylemine?

Önceliğim islami değerlerdir diyenlere sesleniyorum; Susarak ve sadece kınayarak daha ne kadar bu vebale ortak olacaksınız?

ABD, İsrail'in Filistin'de yaptığı insanlık dışı işler dünya kamuoyunda yer bulmasın diye ağır bir sansür uyguluyor. Askeriyle tankıyla gemisiyle verdiği destek yetmezmiş gibi bir de tüm medya imkanlarını İsrail'in hizmetine adeta seferber ediyor.

Bush gitti Obama geldi, Obama gitti Trump geldi, o da gitti Biden geldi. Ne değişti? Hiçbir şey. ABD yönetimine kim gelirse gelsin değişen hiçbir şey olmadı, olamaz. Amerika'nın sözde cumhuriyetçileri neyse sözde demokratları da odur. Ülkelerinin asıl vatandaşlarına yani yerlilere ve Afrika'dan getirdiği siyahilere yaptıkları muamele ortadadır. Bir ibret vesilesidir bütün dünya için. Bugün de durum değişmedi. Bunlar için varsa yoksa küçük bir azınlığın çıkarlarıdır. Hepsinin ortak noktası sinsi siyonizmin, ırkçı emperyalizmin ve vahşi kapitalizmin ihtiyacıdır.

Dün yamyamlar gibi İstanbul'u Çanakkale'yi kuşatanlar bugün de Gazze'yi kuşatmışlardır. Bu kuşatmayı yarmak hepimizin boynunun borcudur.

İktidar miting yapmaz, icraat yapar. Siz Biden'dan hiç İsrail'e destek mitingini duydunuz mu? Böyle bir şaçmalık olur mu? Adamlar uçaklarını gemilerini gönderirken siz sadece selam mı göndereceksiniz?

Yapmamız gereken adımları şöyle sıralayabilirim; Acil İslam ülkeleri teşkilatını toplamalıyız. Türk birliği teşkilatı da toplanmalı. İsrail'e karşı hamle yapmalı. Türkiye bunlara öncülük edebilir.

İsrail'in Filistin'de yaptıkları için, uluslararası alanda savaş suçlarından dolayı ceza almasını sağlamalıyız. İsrail'in soykırım suç işlediğine dair şimdiden ceza almasını sağlayacak adımlar atmalıyız.

Karamollaoğlu'nun ardından kürsüye çıkan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, gündeme dair açıklamalarda bulunuyor.

Davutoğlu'nun açıklamasından satır başları şu şekilde:

Bu hafta hem bir onur hem de hüzün haftası. Onur haftası; çünkü cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Herhangi bir yıl değil, 100 yıllık bir geçmişi hep beraber muhasebe etme dönemindeyiz. Hüzün haftası; çünkü hala Filistin'de Gazze'de her hanede yanan bir yangın var.

Cumhuriyetimizin 100. yılına giriyoruz. İktidarın herhangi bir hazırlığı var mı? Ne yapıyor cumhuriyetimizin 100. yılı için.

İktidarın propaganda makinası, Türkiye'nin gündemini belirlemeye çalışırken gündemde 100 yılın muhasebesi yok. Türkiye Yüzyılı üzerinden bir hayal üretme çabası var.

Şimdi tam da vaktiydi; Cumhuriyetimizin gelecek yüzyılı ancak geçmiş yüzyılını anlayarak inşa edilebilirdi.

Hafızasını kaybetmiş bir milletin geleceğini kuramayacağının farkında değiller. Birileri cumhuriyet öncesi geçmişi hafızalardan silmeye çalışırken diğerleri de maalesef bu sürekliliği yok etmeye çalışıyor.

Basit bir Anadolu denklemiyle anlatayım; Komşuda yangın var, 2 bina ötede ve binalar ahşap. O yangının size geleceği belli. Bir grup diyor ki; "Banane bu yangından, bırakalım yansın komşunun evi. Zaten o komşuda geçmişte bize ihanet etmişti." Günlerdir bana ve Karamollaoğlu'na hakaret edenler bu güruhtan. Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden gittiğini söyleyenlere ama bugün İsrail'in yanında duranlara bilsinler ki söyleyecek çok sözümüz var.

"İktidar icraat yapar, miting yapmaz" dedi Karamollaoğlu. Çok doğru. Biz de miting yaptık, biz yaparız çünkü toplumda bir farkındalık oluşturuyoruz. Ve biz miting yaptığımızda 600 milletvekiline de davet gitti, 14 parti il başkanları davet edildi İstanbul'dan. Ayrım yapılmadı. İktidar miting yapıyor; hem de cumhuriyetin kuruluşunun 1 gün öncesinde. Tebrik ederiz, toplumsal bilinç yaratacaksınız. Peki 3 hafta neden beklediniz? Niye bu 3 haftada kan ve gözyaşını sadece seyrettiniz?

Gazze ile ilgili 12 adımlık bir eylem planı yayımladık. Hiçbiri uygulanmadı. Çok basit 2 tanesi vardı, hemen devreye girecek olan; birisi ulusal yas ilan edilsin. Şükür ettiler. Çünkü en kolay olan ulusal yas ilan etmek. İkinci olarak ilk haftadan dedikki; TBMM bir araştırma komisyonu kursun ve derhal Gazze'ye göndersin. Cevap olarak dediler ki; "Böyle bir teamül yok, araştırma komisyonu ülke dışındaki olaylar için kurulamaz." Halbuki daha önce birçok kez kuruldu. Şimdi güzel bir karar almışlar İnsan Hakları Komisyonu kurarak. Ama çok geç. 12 bin 500 bina yıkıldı, yüz binlerce konut hasarlı hale geldi. 206 okul yıkıldı, 23 ambulans vuruldu. Daha yeni gönderiliyor Türkiye'den.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU