Gazze'de yamaç paraşütü yapan eski AB diplomatı hedefte: "Hamas'a ilham verdi"

Hamas militanları, operasyonda motorlu paraşütler kullanmıştı

Avrupa Birliği'nin (AB) eski Filistin Temsilcisi Sven Kühn von Burgsdorff, "Hamas'a ilham verdiği" öne sürülerek eleştiri topladı.

Ağustosta görevi bırakan Burgsdorff'un Gazze Şeridi'nde temmuzda yamaç paraşütü yaparken çektiği video, bölgede savaşın patlak vermesiyle tekrar gündem oldu.

65 yaşındaki Alman diplomat, yamaç paraşütünün ardından videoda, "Gazze tarihindeki ilk yamaç paraşütü uçuşunu yaptım. Gazze'de her şey mümkün. Filistin ve Gazze bağımsızlığa kavuştuğunda, siz de aynı şeyi yapabilirsiniz" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin tanınmış tabloid gazetelerinden New York Post, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın da 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunda İsrail topraklarına geçmek için motorlu paraşüt kullandığını hatırlattı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Burgsdorff'un yamaç paraşütü etkinliğinin "provokatif bir propaganda" olduğunu savunmuş, Alman diplomatı eleştirmişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Avrupalı diplomat, halen AB'yi ve üye devletleri temsil ettiğini unutuyor" ifadelerine yer verilmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla ilgili 2017'de Netanyahu Years (Netanyahu Yılları) adlı araştırma kitabını yayımlayan köşe yazarı Ben Caspit ise dün Twitter'dan yaptığı paylaşımda Burgsdorff'u "Nazi katillerinin işbirlikçisi" diye niteledi.
 


Burgsdorff, 15 Ekim'de yayımlanan söyleşisinde Tel Aviv yönetimini eleştirerek, "İsrail, yurttaşlarının dehşet verici şeyler yaşamasını Gazze'yi yerlebir etmek için bir bahane olarak kullanamaz" demişti.

İsrail, Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 1873'ü çocuk, 1023'ü kadın en az 4 bin 700 kişi ölürken, yaralı sayısı da 14 bin 245'e yükseldi.  

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 kişinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, New York Post, Israel Hayom

DAHA FAZLA HABER OKU