Forbes 2023 listesi: Ronaldo zirvede...

Suudi Arabistan Profesyonel Futbol Ligi'nden dört oyuncu yıllık kazanç sıralamasının zirvesinde yer aldı

Ronaldo dünyanın en çok kazanan oyuncuları listesinde ilk sırada yer aldı / Fotoğraf: Reuters

Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes, 2014 yılından bu yana her yıl açıkladığı gibi bu sene de dünyanın en çok kazanan 10 futbolcusu listesini açıkladı.

Forbes sıralaması, 2023-2024 sezonu için temel maaşlar ve bonuslar ve bazı durumlarda kulüp imaj hakları anlaşmaları ve saha dışı tahminler dahil olmak üzere toplam saha içi kazançları içeriyor ve tüm rakamlar mevcut döviz kuru kullanılarak ABD dolarına dönüştürülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en çok kazanan 10 futbolcusunun bu sezon vergiler ve menajerlik ücretleri hariç toplam 995 milyon dolar kazanması bekleniyor. Bu, 652 milyon dolarlık rekor bir değere sahip 10 oyuncunun sıralandığı geçen yılki listeye göre yüzde 53'lük şaşırtıcı bir artışa işaret ediyor.

Listede Suudi Arabistan Profesyonel Futbol Ligi oyuncuları bu yıl dört sırada yer alarak 2023 toplamının yarısından fazlasını temsil etti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre bunun başlıca nedeni sahadaki kazançlı anlaşmalar oldu.

Forbes dergisine göre dünyanın en çok kazanan futbolcuları Cristiano Ronaldo (260 milyon dolar), Lionel Messi (135 milyon dolar), Neymar (112 milyon dolar), Kylian Mbappe (110 milyon dolar) ve Karim Benzema (106 milyon dolar).

Listede ayrıca Erling Haaland (58 milyon dolar), Muhammed Salah (53 milyon dolar), Sadio Mane (52 milyon dolar), Kevin De Bruyne (39 milyon dolar) ve Harry Kane (36 milyon dolar) yer aldı.

376158.jpeg
Neymar listede üçüncü sırada yer aldı / Fotoğraf: Şarku’l Avsat

 

Suudi Al-Nasr kulübünde forma giyen Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo, 2023 yılında toplam 260 milyon dolar kazanması beklenen, en yüksek gelirli futbolcular listesinin başında yer alıyor.

Ronaldo'nun bu yılın başlarında, Manchester United ile yollarını ayırdıktan sonra Al-Nassr Suudi Arabistan'a gitme kararı, birçok uluslararası yıldızın Krallığa transfer sürecinin başlangıcı oldu.

Ronaldo'nun kulübünden 200 milyon dolar alması bekleniyor ancak sözleşmesinin, kulübün kolaylaştırdığı ticari anlaşmalardan elde edilen mali teşviklere ek olarak oyun ücretlerini de içerdiği belirtiliyor. Al-Nasr'ın Ronaldo'nun marka haklarının bir kısmını satın aldığı bildirilirken, Ronaldo'nun halen uluslararası markaları da içeren ve yılda yaklaşık 60 milyon dolar kazandığı çeşitli reklam sözleşmeleri bulunuyor.

Messi toplam 135 milyon dolar beklenen kâr ile ikinci sırada yer aldı. Bu, Messi'yi 2012'de David Beckham'dan bu yana ilk 10'da yer alan ilk MLS oyuncusu yapıyor.

Üçüncü sırayı, kulübünden 80 milyon dolar ve aralarında Puma, Konami ve Red Bull’ un da bulunduğu sponsorlardan 32 milyon dolar olmak üzere toplam 112 milyon dolar kazanması beklenen Suudi Al Hilal oyuncusu Brezilyalı Neymar aldı. Kısa bir süre önce Neymar, Portekizli at yetiştirme çiftliği Team Campline ile bir ortaklık kurduğunu açıkladı.

376159.jpeg
Benzema dünyanın en çok kazanan 10 oyuncusu arasında yer aldı / Fotoğraf: Şarku’l Avsat


Dördüncü sırada toplamda 110 milyon dolar kazanması beklenen Fransız Kylian Mbappé yer alırken onu beşinci sırada 106 milyon dolar, Suudi kulübü Al-Ittihad'dan 100 milyon dolar ve sponsorluk haklarından altı milyon dolar kazanması beklenen tecrübeli arkadaşı Karim Benzema takip ediyor.

Altıncı sırada Manchester City oyuncusu Norveçli Erling Haaland 58 milyon dolar toplam kâr ile yer alırken, Liverpool oyuncusu Mısırlı Muhammed Salah ise 53 milyon dolar beklenen toplam kâr ile yedinci sıraya yerleşti. Listede Suudi ligi oyuncusu olan Senegalli Sadio Mane, 48 milyon doları kulüpten ve dört milyon doları reklamdan olmak üzere toplam 52 milyon dolar beklenen kârla sekizinci sırada yer alıyor.

Belçikalı Kevin De Bruyne 39 milyon dolar beklenen toplam kazançla dokuzuncu sırada yer alırken, kısa bir süre önce Alman kulübü Bayern Münih'e transfer olan İngiliz Harry Kane 36 milyon dolar beklenen toplam kazançla onuncu sıraya yerleşti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU