Çin, Kuzey Koreli göçmenleri zorla ülkelerine geri gönderiyor

İnsan hakkı örgütlerine göre iade edilen Koreliler ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilir

Çin-Rusya-Kuzey Kore sınırının Çin tarafında üzerinde asker figürlerinin bulunduğu uyarı levhaları yer alıyor (Reuters)

Güney Kore Birleşme Bakanlığı,Çin'e kaçan çok sayıda Kuzey Koreli'nin ülkelerine iade edildiği iddialarını doğruladı. İddialar daha önce bazı insan hakkı örgütleri tarafından dile getirilmişti.

Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada, çok sayıda Kuzey Koreli'nin Çin tarafından sınır dışı edildiği öne sürüldü. 

Birleşme Bakanı Koo Byoung-sam, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çin'in kuzeydoğusundaki üç bölgeden çok sayıda Kuzey Korelinin ülkelerine iade edildiği iddiaları doğru gibi görünüyor. Hükümetimiz bu durumu kınıyor. Çin'le görüşmelerimizde durumu gündeme getirdik ve pozisyonumuzu vurguladık" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Koo, Kuzey Koreli ilticacıların hiçbir koşulda kendi isteklerinin dışında ülkelerine iade edilmemesi gerektiğini söyledi.

Çin Dışişleri Sözcüsü Wang Wenbin ise konuyla ilgili açıklamasında, Çin'de "Kuzey Koreli ilticacılar" diye tanımlanan bir grup bulunmadığını söyledi.

Wang, "Çin her zaman, ekonomik nedenlerle ülkemize yasadışı şekilde gelen Kuzey Korelilere saygılı bir yaklaşım gönderdi. Onlara yerel yasalara, uluslararası hukuka ve insani ilkelere uygun şekilde davrandık" ifadelerini kullandı.

Seul'den yapılan açıklama Güney Kore gazetesi Chosun Ilbo'nun, 9 Ekim'de 600 kadar Kuzey Koreli'nin Çin tarafından ülkesine iade edildiğini duyurmasının ardından geldi.

İnsan Hakları Gözlemevi'nden yapılan açıklamada da 500'den fazla Kuzey Koreli'nin Pekin tarafından zorla ülkelerine gönderildiği ifade edildi.

BM rakamlarına göre Çin'de yaklaşık 2 bin Kuzey Koreli göçmen bulunuyor. Ancak iki ülke arasında 1986'da imzalanan sınır protokolüne göre Kuzey Koreliler'in Çin'de sığınma ve yerleşim başvurusu yapmasına izin verilmiyor.

Kuzey Kore'deki baskıdan ve ekonomik koşullardan kaçan onbinlerce kişiden bazıları, yıllardır riskli bir yolculukla Çin'e gitmeyi tercih ediyor.

İnsan hakkı örgütlerine göre ülkelerine iade edilen Kuzey Koreliler, ciddi hapis cezaları ve hatta idamla karşı karşıya kalabilir.


Independent Türkçe, France 24, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU