El Salvador'da çete operasyonu: 4 bin polis ve asker, iki şehri ablukaya aldı

"Son teröristi yakalayana kadar durmayacağız"

El Salvador devletinin açıkladığı verilere göre, çetelere karşı askeri operasyonların ardından geçen yıl cinayet oranları yüzde 56,8 düşmüştü (AFP)

El Salvador’da 4 bin polis ve asker, çetelerle savaş kapsamında iki şehri ablukaya aldı.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Twitter hesabından dün yaptığı paylaşımda, 3 bin 500 asker ve 500 polisin çetelere karşı yürütülen "Bölge Kontrol Planı" kapsamında güvenlik kordonları oluşturduğunu belirtti.

Askerler ve polisler, San Salvador bölgesindeki Apopa şehrinde yer alan Popotlán ve Valle Verde mahalleleriyle Soyapango’da yer alan La Campanera’da mahallesinde konuşlandırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bukele, paylaşımında askerlerin ve polislerin görüntülerine yer vererek, "Son teröristi yakalayana kadar durmayacağız" ifadelerini kullandı.

Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre görevliler, söz konusu bölgelerdeki mahallelere giriş çıkışları durdurdu

Ayrıca askerlerin kapı kapı dolaşarak kimlik kontrolü yaptığı, hatta bazı evlerde kira sözleşmelerinin bile görevlilerce incelendiği bildirildi.

El Salvador Savunma Bakanı Rene Francis Merino, operasyonun bölge sakinlerinin bazı çete üyelerinin yeniden örgütlenmeye çalıştığına yönelik ihbarlarının ardından düzenlendiğini söyledi.

Bukele yönetimi, geçen yıl martta MS 13 ve 18. Cadde (Barrio 18) çeteleri arasında yaşanan çatışmaların ardından olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
 


Halen süren OHAL kapsamında bugüne dek yaklaşık 73 bin kişi söz konusu çetelere üye oldukları gerekçesiyle yakalandı. Bu kişilerden yaklaşık 7 biniyse serbest bırakıldı.

Bukele, Amerika kıtasının en büyük hapishanesi Terör Muhafaza Merkezi'nin (CECOT) açılışını da şubatta yapmıştı. Başkent San Salvador'a 74 kilometre mesafedeki Tecoluca kasabasında yer alan hapishane, 166 hektarlık alana inşa edildi.

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü ise Bukele yönetiminin çetelere karşı açtığı savaşta "ciddi insan hakları ihlallerinin" yaşandığını savunmuştu. Örgütün geçen yılki raporunda, cezaevindeki kişilerin kötü muamele ve işkence gördüğü iddia edilmişti. 

Kendine "dünyanın en havalı diktatörü" diyen Bukele, 2021’de de bir ilke imza atarak Bitcoin'i ülkesinin resmi para birimi ilan etmesiyle gündem olmuştu.


Independent Türkçe, AFP, EFE

DAHA FAZLA HABER OKU