Eski Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: "Hamas militanlarını Wagner eğitti"

"Hamas, Wagner taktiklerini kullanıyor"

İsrail ordusunun gece gündüz bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki tek elektrik santralinin yakıtı da dün bitti (AFP)

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rus paralı asker şirketi Wagner'in, Aksa Tufanı operasyonu öncesinde Hamas militanlarını eğittiğini öne sürdü.

Avrupa Dayanışması partisinin lideri Poroşenko, Brüksel merkezli haber sitesi Euractiv'e verdiği söyleşide, Hamas'ın İsrail'e saldırısının "Wagner imzası" taşıdığını iddia ederek şu ifadeleri kullandı: 

Hamas'ın İsrail'e yönelik terör saldırısının hazırlanmasında Rusya'nın çıkarı ve parmağı olduğuna kesinlikle inanıyorum.

Poroşenko, Wagner'in Luhansk Oblastı'ndaki Lıçısank, Sievierodonetsk ve Donetsk Oblastı'ndaki Soledar'la Bahmut şehirlerine yaptığı saldırılara işaret ederek, "Onların stratejilerini çok iyi biliyorum. Hamas'ınkiler kesinlikle Wagner taktiği" dedi.

7 Haziran 2014-20 Mayıs 2019'da Ukrayna'nın lideri olarak görev yapan Poroşenko, iddialarını destekleyecek somut veriler sunmadan, sözlerine şöyle devam etti: 

Suriye'deki Rus Wagner eğitmenlerinin Gazze'deki Hamas'ın yanına transfer edildiğinden ve Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik barbarca saldırıyı hazırlamak üzere teröristlerin eğitimine katıldığından kesinlikle eminim.

Öte yandan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Ulusal Direniş Merkezi'nden yapılan açıklamada da benzer iddialar ortaya atıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, bazı Wagner savaşçılarının Hamas militanlarına saldırı tatbikatı ve drone kullanımı alanında eğitim verdiği ileri sürüldü. 

Wagner'in haziranda Kremlin'e karşı başlattığı başarısız isyanın ardından bazı savaşçılar Belarus'a gönderilmiş, oradan da Afrika ülkelerine sevk edilmişti. Ukraynalı yetkililer, Hamas militanlarının eğitimlerinin de Afrika'da düzenlendiğini savundu. 

Rusya'nın geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı savaşın ardından kurulan Ukrayna Ulusal Direniş Merkezi, iddialara ilişkin herhangi bir delil paylaşmadı. 

 2003'te Afganistan'daki Birleşik Krallık kuvvetlerinin komutanı olarak Kabil'de görev yapan emekli Albay Richard Kemp de 9 Ekim'deki açıklamasında, Hamas'ın İsrail'e saldırısında Moskova'nın parmağı olduğunu iddia etmişti. 
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın cumartesi sabahı roket atışlarıyla başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna İsrail, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi. 

Hamas militanları Gazze Şeridi'ni geçip İsrailli sivilleri rehin alırken, İsrail ordusu da Gazze'yi ağır bombardımana tutuyor. Tel Aviv, işgal altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki ablukayı sertleştirerek bölgeye gıda, yakıt ve ilaç tedarikini de durdurdu. 

Çatışmalarda en az 1300 İsrailli öldürülürken, 3 bin 300 kişi de yaralandı. Batı Şeria'da ve Gazze'deyse yaklaşık 1235 Filistinli öldürülürken, 6 bine yakın kişi yaralandı.


Independent Türkçe, Euractiv, Ukranian World Congress

DAHA FAZLA HABER OKU