Hamas yöneticisinden 4 ülkenin vatandaşlarına "savaşa katılın" çağrısı

"Sınırlar size yakın ve siz sorumluluğunuzu biliyorsunuz"

İsrail güçleri, dün gece Gazze'de 200'den fazla noktayı vurdu (Reuters)

Eski Hamas lideri Halid Meşal, Filistinlilere destek için tüm Müslüman ülkelerde cuma günü gösteriler yapılması çağrısında bulundu.

Meşal ayrıca Ürdün, Suriye, Lübnan ve Mısır halklarının İsrail'e karşı yürütülen savaşa katılması gerektiğini söyledi.

Şu anda Hamas'ın yurtdışı ofisini yöneten Meşal, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a gönderdiği açıklamada, "Cuma günü Arap ve İslam dünyasının sokaklarına ve meydanlarına doğru yürümeliyiz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katar'da yaşayan Meşal, Ürdün, Suriye, Lübnan ve Mısır hükümetlerinin ve halklarının Filistinlilere destek konusunda "daha büyük bir görevleri olduğunu" savundu.

Bu ülkelerde yaşayanlara savaşa katılma çağrısı yapan Meşal, "Ürdün'ün kabileleri, Ürdün'ün evlatları, Ürdünlü kız ve erkek kardeşlerim... Bu hakikatın zamanıdır. Sınırlar size yakın ve siz sorumluluğunuzu biliyorsunuz" diye konuştu.

Meşal ayrıca, "Cihadı öğreten tüm alimler... Tüm öğretenler ve öğrenenler, şimdi öğrendiklerinizi uygulama zamanıdır" dedi.

İsrail'le sınırı bulunan Ürdün ve Lübnan, en çok Filistinli mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler.

Meşal'in "savaşa katılın" çağrısı, İsrail'in Hamas saldırılarına Gazze'yi vurarak yanıt verdiği bir dönemde geldi. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, İsrail saldırılarında en az 950 Filistinli hayatını kaybetti, 5 binden fazla kişi de yaralandı.

Hamas militanları cumartesi sabah Gazze Şeridi'ne yakın İsrail yerleşimlerine sürpriz baskınlar gerçekleştirerek İsrail tarihinin en ölümcül saldırılarına imza atmıştı. Saldırılarda 1200'den fazla kişi hayatını kaybetti.


Independent Türkçe, Reuters, Times of India

DAHA FAZLA HABER OKU