Seçime 5 gün kala Polonya ordusunun komuta kademesinde peş peşe istifalar

İktidarla ters düşmüşlerdi

Andrzejczak'ın (solda) 2018'den bu yana liderlik ettiği Polonya ordusuna 2024 için 33 milyar dolarlık bütçe ayrıldı (AFP)

Polonya'da kritik önemdeki seçimlere 5 gün kala, ordunun komuta kademesindeki iki üst düzey general istifa etti.

Polonya medyası Genelkurmay Başkanı General Rajmund Andrzejczak ve Operasyonlar Komutanı Korgeneral Tomasz Piotrowski istifalarını sunduklarını bildirdi.

Komuta kademesindeki iki generalin yanı sıra, daha alt kademelerdeki 10 subayın da görevlerinden istifa ettiği duyuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordu sözcüsü 10 subayın istifalarının sıradışı olmadığını öne sürerek, "Emekli oldular ve bunu bildirdiler" dedi.

Ulusal Güvenlik Bürosu Şefi Jacek Siewiera, istifaların Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildiğini ve kısa süre içinde yeni atamaların yapılacağını belirtirken, generallerin istifa gerekçelerine ilişkin bilgi verilmedi.

Polonya ordusunda yaşanan üst düzey istifalar, peş peşe üçüncü iktidar dönemi için yarışan Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) ulusal güvenliği seçim kampanyasının bir numaralı konusu yaptığı bir dönemde geldi.

Ukrayna savaşında kullanılan bir füzenin Polonya topraklarına düşmesinin ardından ordunun komuta kademesiyle Savunma Bakanlığı arasındaki ipler gerilmişti. 

Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, ordunun ülkeye doğru ilerleyen füzeyle ilgili kendisini bilgilendirmediğini öne sürerek komuta kademesine tepki göstermişti.

Polonya ordusu aralıkta bir füzenin ülke hava sahasına girdiğini tespit etmiş ancak daha sonra füzenin izi kaybedilmişti. Olaydan 5 ay sonra Rus yapımı bir KH-55 füzesinin ormanlık alanda bulunmasıyla birlikte olay ortaya çıkmıştı.


Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı arasında yaşanan gerilim, hükümetin Wagner grubunun Belarus sınırına yerleşmesi ve İsrail'deki Polonyalı sivillerin tahliye edilmesi gibi kritik görevlerde Operasyonlar Komutanı Piotrowski'yi devredışı bırakmasıyla devam etti.

Muhalefetteki Sivil Platform çatısı altında siyaset yapan eski Savunma Bakanı Tomasz Siemoniak, "Bu durum, uzun süredir Polonya ordusuna karşı çizgiyi aşan Bakan Blaszczak için bir utanç. Polonya'nın büyük tehdit altında olduğu bir dönemde savunma alanında yaşanan bir PiS felaketi" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal harekatından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Polonya bu yıl savunma harcamalarını milli gelirin yüzde 4'üne kadar çıkarmıştı.

Başabaş bir yarışa sahne olması beklenen 15 Ekim'deki seçimlerde ulusal güvenlik kaygılarıyla ilgili tartışmaların da belirleyici bir rol oynaması bekleniyor.

İktidardaki PiS, muhalefet tarafından sıklıkla orduyu siyasi amaçlarla kullanmakla suçlanıyor.


Independent Türkçe, Reuters, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU