İsrail-Lübnan sınırındaki gerginlik çatışmaya döndü, İsrail sivillere "evinizden çıkmayın" uyarısı yaptı

25 Ağustos'tan bu yana Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan gerilimde bugün füzeler kullanıldı. Hizbullah ve İsrail'den karşılıklı saldırılar var

Fotoğraf: Reuters

İsrail-Hizbullah geriliminde bugün tansiyon yükseldi.

İsrail'in Lübnan ormanlarına yangın bombası atmasının ardından Hizbullah bir İsrail aracını vurdu.

İsrail Lübnan tarafındaki Marun el-Ras köyündeki Hizbullah hedeflerini vurarak karşılık verdi.

İsrail ordusu, Lübnan sınırı boyunca 4 kilometre derinlikte yaşayan sivillere "evinizden çıkmayın" uyarısında bulundu.

Beyrut'ta İsrail İHA'ları düştü

Bu ateşin kıvılcımı 25 Ağustos'ta, Lübnan Hizbullahı'nın kalesi olarak nitelendirilen Güney Beyrut semalarında uçan 2 İsrail İHA'sının düşmesinin ardından çakıldı.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail İHA'larının kamikaze saldırısı gerçekleştirdiğini söyleyerek bunun 14 Ağustos 2006'dan bu yana İsrail'in gerçekleştirdiği ilk eylem olduğunu açıklamıştı.

Nasrallah, İsrail İHA'larının bundan böyle düşürüleceği tehdidinde de bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in Suriye'deki Hizbullah hedeflerine saldırıları devam ediyor

Aynı gece Suriye'nin başkenti Şam'da İsrail uçakları Hizbullah hedeflerine saldırmış ve 2 Hizbullah üyesini öldürmüştü.

Bir gün sonra ise Lübnan doğusundaki Beka'da bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi mevzilerine de hava saldırısı gerçekleştirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçen perşembe Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İran ve Hizbullah'a ait hassas füze projesinin bir bölümünü ortaya çıkardıklarını ve söz konusu projeyi akamete uğratmakta kararlı olduklarını" dile getirse de Nasrallah bu iddiayı yalanladı.

İsrail sınıra asker yığıyor

Tansiyonun yükselmesi üzerine İsrail Lübnan sınırına askeri sevkiyat yaptı.

Lübnan'ın resmi haber ajansı LNA, İsrail tarafından, Bestara ve Cebel er-Ras bölgesindeki ormanlara yangın bombası atıldığı duyuruldu.

Bombanın ardından söz konusu bölgelerde çıkan yangınların, çevrede ikamet eden vatandaşlar tarafından söndürüldüğü belirtilen haberde, "İsrail'in, Lübnan tarafından ülkeye bir sızıntı olmasını önlemek amacıyla ormanları ateşe vermeye çalıştığı" ifadesine yer verildi.
 

 

Bugün önce Hizbullah sonra İsrail vurdu

Gerilimi daha da tırmandıran hamle bugün Hizbullah'tan geldi. Örgüt, Lübnan-israil sınırında İsrail'e ait bir askeri aracı füzeyle hedef aldıklarını, askeri araç içinde ölü ve yaralıların olduğunu açıkladı.

Bu saldırıya İsrail'in yanıtı Marun el Ras Köyü'nü vurmak oldu. İsrail ordusu, köydeki hedeflere 30'dan fazla füze attı.

İsrail'de misilleme endişesi 

Sınırda askeri hareketlilik devam ederken İsrail içinde de misilleme endişesiyle bazı tedbirler alınıyor.

İsrail'de yayın yapan Maariv gazetesinin haberine göre ülkenin kuzeyindeki limanların çoğu kapatıldı.Yine ülkenin kuzeyinde ana yolların kapatıldığı ve ulaşımı kolaylaştırmak için tali yol açıldığı kaydedildi.

İsrail'in Kanal 13 televizyonu da kuzeyde Suriye ve Lübnan sınırlarına yakın olan Kiryat Shmona Havaalanı'nın da ordudan gelen talimat üzerine kapatıldığını duyurdu.

Kuzey sınır bölgesinin neredeyse tamamen uçuşa kapatıldığı, deniz kuvvetlerinin alarm durumuna geçtiği ve topların buraya taşındığı belirtildi.

Bahreyn vatandaşlarından Lübnan'ı derhal terk etmelerini istedi

Öte yandan Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Hizbullah örgütü ile İsrail arasında artan gerginlik sebebiyle Bahreyn vatandaşlarından "Lübnan'ı derhal terk etmeleri" istendi.

"Lübnan'da bulunan bütün vatandaşların ülkeyi hemen terk etmesi gerekiyor. Lübnan'da yaşanan güvenlik gelişmeleri herkesin önlem almasını elzem kılmıştır" ifadelerine yer verilen açıklamada, ayrıca Bahreyn vatandaşlarından güvenlikleri için Lübnan'a gitmemeleri istendi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU