AFP, AB liderliğindeki toplantıyı yazdı: "Erdoğan ve Aliyev'in katılmaması zirveyi zayıflattı"

İddiaya göre Bakü yönetimi toplantının Türkiye'de yapılmasını istedi fakat bu talep karşılık bulmadı

Ateşkesin ardından Karabağ'ı terk eden Ermenilerin araçları, uzun kuyruklar oluşturmuştu (Reuters)

Fransız haber ajansı AFP, Azerbaycan'ın Karabağ meselesinin tartışılacağı Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısına katılmama kararını değerlendirdi.

Haberde, Azerbaycan'ın İspanya'nın Granada şehrinde düzenlenen toplantıya katılmayacağını duyurmasıyla "Dağlık Karabağ meselesiyle ilgili gerginliğin azaltılması umutları suya düştü" yorumu yapıldı.

Bakü yönetimi toplantıya katılsaydı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Karabağ operasyonundan bu yana ilk kez yüz yüze görüşmüş olacaktı.

AFP, Aliyev'in Fransa ve Almanya'nın Ermenistan'a yakın durmasına sinirlenerek AST'ye katılmayı reddettiğini yazdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliği paylaşılmayan Azerbaycanlı bir yetkili, ajansa Fransız Savunma Bakanı Sebastien Lecornu'nun Ermeni yanlısı sözleri, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın Ermenistan ziyareti ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in Bakü'yü suçlayan ifadeleri nedeniyle Aliyev'in zirveye katılmama kararı aldığını belirtti. 

Ayrıca Bakü yönetiminin, zirvede "Azerbaycan karşıtı bir tavır" oluştuğunu düşündüğü de yazıldı.

Ajansın, kimliğini paylaşmadığı Azerbaycanlı diplomatlardan aktardığına göre, Bakü yönetimi toplantının Türkiye'de yapılmasını istedi fakat bu talep karşılık bulmadı. 

Ayrıca Bakü'nün görüşmelere Türkiye'nin katılmasını da önerdiği ama bunun Fransa ve Almanya tarafından kabul edilmediği de gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise zirveden önce yaptığı açıklamada hastalandığı için toplantıya katılamayacağını söylemişti. 

Fransa'daki Jacques Delors Enstitüsü'nden Sebastien Maillard, Aliyev ve Erdoğan'ın yokluğunun zirveyi ciddi şekilde zayıflattığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

Türkiye ve Azerbaycan olmadan, AST çok daha dar bir Avrupa perspektifiyle hareket ediyor ve birkaç lider dışında daha fazla Putin karşıtı görünüyor.

Haberde, Erdoğan'ın Moldova'nın başkenti Kişinev yakınlarındaki Mimi Kalesi'nde haziranda düzenlenen AST zirvesine katılmadığı da hatırlatıldı.

Maillard, Erdoğan'ın üst üste AST toplantılarına katılmamasının, AB ve Türkiye arasındaki ilişkiye zarar verebileceğini savundu.

Paşinyan ise zirveye katılacağını ve Aliyev'in gelmemesini üzüntüyle karşıladığını belirtmişti. 
 


Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu

Bakü yönetimi, 19 Eylül'de Karabağ'da "terörle mücadele operasyonu" başlatmıştı. Yaklaşık 24 saat süren operasyonun ardından Ermeni ayrılıkçı gruplar silah bırakmıştı. 

Varılan ateşkesin ardından Bakü ve Erivan yönetimi arasında bölgenin Azerbaycan'a entegrasyon sürecinin planlanması amacıyla toplantılar düzenleniyor. 

Süreçle ilgili görüşmeler sürerken, Karabağ'daki Ermeni yönetiminin başındaki Samvel Şahramanyan, 28 Eylül'deki açıklamasında 1 Ocak 2024 itibarıyla Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin varlığının son ereceğini duyurmuştu. 

Karabağ'da yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyordu. Erivan yönetiminin rakamlarına göre bunlardan en az 100 bin 500'ü bölgeyi terk ederek Ermenistan'a geçti.

Paşinyan bölgedeki durumu "etnik temizlik" diye nitelerken, Azerbaycan ise iddiaları reddederek, Ermenilerin kendi istekleriyle bölgeyi terk ettiğini ve kimseyi zorla evlerinden çıkarmadıklarını savunuyor. 


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU