İran Cumhurbaşkanı Reisi: "Normalleşme süreci İslam dünyası için gericilik"

İbrahim Reisi, İsrail işgali altındaki topraklarda direnişin sürmesi gerektiğini söyledi

62 yaşındaki Reisi, normalleşme görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanacağını da savunmuştu (Reuters)

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'le normalleşme adımlarına tepki gösterdi. 

Reisi, başkent Tahran'da pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ve Suudi Arabistan arasında ABD arabuluculuğunda yürütülen normalleşme sürecini eleştirerek, "Siyonist rejimle ilişkileri normalleştirmek İslam dünyasındaki herhangi bir yönetim açısından gerici bir harekettir" dedi.

Normalleşme adımlarının "yabancıların isteğiyle" atıldığını savunan Reisi, hiçbir İslam ülkesi için İsrail'le uzlaşmanın bir seçenek olamayacağını öne sürdü. 

İran lideri Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi gibi İsrail işgali altındaki yerlerde mücadeleye devam edilmesi çağrısı yaparak, "İslam dünyası düşmanlara karşı direnmelidir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reisi, geçen ayki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında da normalleşme sürecini Filistinliler açısından "ihanet" diye niteleyerek, "bölge ülkeleriyle Siyonist rejim arasındaki herhangi bir ilişkinin, Filistinlilerin sırtına vurulmuş bir hançer olacağını" savunmuştu.

İran liderinin açıklamaları, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby'nin, normalleşme görüşmelerinde tarafların geçen hafta temel bir çerçeve oluşturduğunu söylemesinin ardından geldi. 

Kirby, anlaşmanın ana hatlarına dair bilgi paylaşmazken, hem İsrail'in hem de Suudi Arabistan'ın bazı taleplerinden ödün vermesi gerekeceğini belirtmişti. 

Suudi Arabistan ve İsrail'in normalleşme görüşmeleri

Suudi Arabistan ve İsrail, ABD arabuluculuğunda bir süredir normalleşme görüşmeleri yürütüyor. Süreçteki önemli konulardan biri de Filistin meselesi.

Riyad yönetimi, Filistin sorunu çözülmeden Tel Aviv yönetimini tanımayacağını defalarca açıklamıştı. 

Filistin yönetimiyse anlaşmanın kabulü için işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolün kendilerine verilmesini, İsrail'in yasadışı yerleşim faaliyetlerinin durdurulmasını ve üç yıl önce Riyad yönetiminin kestiği mali yardımların tekrar başlatılmasını talep ediyor.

Öte yandan Suudi Arabistan'ın ilk Filistin Büyükelçisi olarak atanan Nayif Sudayri ve beraberindeki heyet, geçen hafta İsrail'in onayını alıp Batı Şeria'ya geçerek Filistin yönetimiyle görüşmüştü. İsrail Turizm Bakanı Haim Katz ve ekibi de Riyad'da iki gün süren bir etkinliğe katılmıştı.


Independent Türkçe, Times of Israel, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU