Yeni araştırmada dünyanın en mutlu mesleği belirlendi: "Somut ve heyecan verici"

En yüksek puanları alan 8 sektör sıralandı

İnşaat sektörü mutluluğunu yüksek ücretlere de borçlu (Pixabay)

Yeni bir araştırma, dünyanın en mutlu çalışanlarının açık havada ve sosyal işlerde görev alan insanlar olduğunu gösterdi.

İş bulma kurumu ve platformu BambooHR'ın yürüttüğü çalışmaya inşaat sektörü çalışanları, tüm büyük sektörler arasında en yüksek mutluluk düzeyine sahip.

Platform, Ocak 2020 ve Haziran 2023 arasında dünya genelinde 1600'den fazla şirketteki en az 57 bin çalışanın verilerini analiz etti.

Hazırlanan raporda, çalışanların mutluluk düzeylerinin son üç yılda dalgalı bir seyir izlediği ama inşaat işçilerinin mutluluk ölçen testlerde aldığı puanların sürekli yüksek kaldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan uzmanlara göre bu, ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede inşaat işçilerinin ücretlerinin artmasından ve iş bolluğundan kaynaklanıyor.

Örneğin ABD'nin en büyük inşaat sektörü birliklerinden biri olan Amerika Genel Müteahhitler Birliği raporuna göre, inşaat işçilerinin saatlik ücretleri 2022'de 40 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Ülkede bir inşaat işçisinin ortalama saatlik ücreti 17,70 dolar. Ancak bazı firmalarda 28,83 dolara kadar çıkabiliyor.

Dahası, Kovid-19 salgınının ev inşaatı ve konut tadilatlarına yönelik talebi artırdığı düşünülüyor. ABD Nüfus Sayım Bürosu'na göre ülkede inşaat harcamaları 2020'den bu yana istikrarlı biçimde artarak Temmuz 2023'te 1,9 milyar dolara ulaştı.

Bunun yanı sıra teknoloji, finans, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, seyahat ve konaklama sektörlerindeki çalışanların da mutluluk anketinde yüksek puanlar aldığı görüldü.

İnşaat sektörü çalışanları ankette 49 puan alırken, teknoloji çalışanları da 41 puandaydı. En iyi puanları alan sektörler şöyle sıralandı:

1. İnşaat: 49 puan

2: Teknoloji: 41 puan

3. Finans: 37 puan

4. Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar: 35 puan

5. Gıda: 35 puan

6. Seyahat ve konaklama: 35 puan

7. Eğitim: 34 puan

8. Sağlık: 31 puan

Mutluluk üzerine uzun süredir devam eden çalışmalardan biri olan Harvard Yetişkin Gelişimi Araştırması da çalışanların insan etkileşimi gerektiren ve iş arkadaşlarıyla anlamlı ilişkiler kurma fırsatları sunan sektörlerde daha mutlu olduklarını ortaya koymuştu.

Organizasyon danışmanlığı veren Delivering Happiness'ın CEO'su Jenn Lim, CNBC Make It'e yaptığı açıklamada konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bir şey inşa ederken emeğinizin meyvelerini ve işinizin başkaları üzerinde yarattığı olumlu etkiyi gerçek zamanlı görüyorsunuz. Her günkü sıkı çalışmanız sonucu elde edilen somut ve heyecan verici bir şey var.

 

Independent Türkçe, CNBC Make It, Harvard Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU