Ukrayna duyurdu: Wagner, Bahmut'a geri döndü

"Paralı asker şirketinin eski savaşçıları, Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı çalışıyor"

Ukrayna'nın geri alabilmek için ağır bombardımana tuttuğu Bahmut'ta Rusların savunma hatları ilerlemeyi güçleştiriyor (AFP)

Ukrayna, Rus paralı asker şirketi Wagner'in eski savaşçılarının Donetsk Oblastı'ndaki Bahmut'a geri döndüğünü bildirdi. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Doğu Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Sergey Çerevatıy, dün yaptığı açıklamada eski Wagner savaşçılarının Bahmut'a döndüğünü ve Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösterdiklerini savundu.

Çerevatıy, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e bu savaşçılardan "birkaç yüz tanesinin Doğu cephesindeki farklı bölgelerde olduğunu" söyledi.

Bahmut cephesinde görev yapan ve kimliğini paylaşmayan Ukraynalı bir drone operatörü de "Wagner burada. Geri döndüler. Komutanlarını hızlıca değiştirip geri geldiler" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin danışmanlarından Mihalyo Podolyak ise Twitter'daki açıklamasında, Wagner savaşçılarının Rusya Savunma Bakanlığı'yla anlaşma imzalayarak göreve döndüğünü savundu. Podolyak, bu askerlerin "Rusya'nın Bahmut cephesinde darbe alan savunmasını sağlamlaştırmak amacıyla görevlendirildiğini" öne sürdü. 

Öte yandan Zelenski'nin danışmanı, bunun savaşta önemli değişiklik yaratmayacağını savunarak, "Unutmayın, Wagner şirketi diye bir şey artık yok" ifadelerini kullandı. 

Güney cephesindeki karşı saldırıyı yöneten Ukraynalı komutan Aleksandr Tarnavski de geçen hafta Wagner savaşçılarının "dağınık biçimde" karşılarına çıktığını söylemişti.

CNN, toplamda kaç Wagner savaşçısının cephede görev yaptığının tespit edilemediğini aktardı.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan savaşta Wagner, Bahmut cephesinde önemli rol oynamıştı. Aylarca süren çatışmaların ardından paralı asker şirketi, mayısta şehri ele geçirmişti. Ancak Kremlin'in kararıyla aynı ay bölgeye Rus ordusu askerlerinin gönderilmesi üzerine Wagner savaşçıları şehirden çekilmişti. Bahmut'un kontrolü için verilen savaş sürüyor. 

Öte yandan Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'in liderliğinde bir grup savaşçı, Kremlin'e karşı 23-24 Haziran'da başarısız bir darbe girişimi düzenlemişti. Prigojin de bundan iki ay sonra 23 Ağustos'ta içinde yer aldığı uçağın düşmesi sonucu ölmüştü. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü'nün cumartesi günü yayımladığı raporda, kimliklerini paylaşmayan Wagner yetkilileri, şirkete bağlı görev yapan yaklaşık 500 savaşçının adı açıklanmayan yeni bir oluşuma katıldığını ve Bahmut cephesine sevk edileceğini ileri sürmüştü.


Independent Türkçe, CNN, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU