TRT ortak yapımı göçmen filmi, Polonyalı yönetmenin ülkesinde topa tutuldu

Yönetmen Agnieszka Holland "Nazi propagandasıyla" suçlandı

Varşova doğumlu Holland, Fransa'da yaşıyor (Reuters)

Polonyalı yönetmen Agnieszka Holland'ın ülkesindeki göçmen krizini konu edindiği Zielona Granica (Yeşil Sınır) filmi, sağcı Varşova yönetimi tarafından topa tutuldu. 

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) ortak yapımı olan film, Polonya-Belarus sınırındaki göçmen krizini ve Suriyeli bir ailenin başından geçenleri anlatıyor. Polonya, Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Belçika'nın da yapım kadrosunda yer aldığı filmin yönetmenin ülkesindeki ilk gösterimi cuma günü yapıldı.

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski ise aynı gün düzenlediği basın toplantısında, Polonya polisinin göçmenlere yönelik tutumuna odaklanan filmin güvenlik güçlerini "utanç verici şekilde kötü gösterdiğini" savunarak, yönetmeni eleştirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro ise filmi "Nazi propagandası" diye niteleyerek, "Üçüncü Reich döneminde Almanlar, Polonyalıları haydut ve katil olarak gösteren propaganda filmleri yaptılar. Bugünse aynısını Agnieszka Holland yapıyor" ifadelerini kullandı. 

Babası Holokost'ta öldürülen ve annesi de Polonya'daki Nazi karşıtı direnişe katılan 74 yaşındaki Holland ise Ziobro'nun ifadelerine tepki göstererek, Adalet Bakanı'nı mahkemeye vereceğini söyledi. 

Yönetmen, kendisine karşı yürütülen "nefret ve karalama kampanyasını", II. Dünya Savaşı sonunda bir dönem komünist rejimle yönetilen Polonya'da 1968'de başlatılan Yahudi düşmanı propagandaya benzetti.
 

green border.jpg
Bu ay düzenlenen 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyeri gerçekleştirilen film, Özel Jüri Ödülü başta olmak üzere toplam 7 ödül kazandı (Letterboxd)​​​​​​​


Polonya-Belarus sınırındaki göçmen krizini takip eden sivil toplum kuruluşu (STK) Grupa Granica'nın temmuzda açıkladığı verilere göre, son iki yılda bölgede 48 göçmen yaşamını yitirdi. STK, sınırdaki Polonya polislerinin göçmenlere karşı şiddet uyguladığını da öne sürmüştü. Polonya Sınır Muhafızları Sözcüsü Anna Michalska ise iddiaları reddetmişti. 

Varşova hükümeti, geçişlerin engellenmesi için Belarus sınırına geçen yıl yaklaşık 190 kilometre uzunluğunda çelik duvar da inşa etmişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, Foreign Policy

DAHA FAZLA HABER OKU