Çar seni davet ettiğinde

Çar konuğunu tanımlarken "yoldaş" kelimesini kullanmakla yanılmadı. Kremlin'in şu anki efendisi mükemmel bir Sovyet lideri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Vostochny kozmodromunda yaptıkları toplantı sırasında fırlatma rampasını inceliyorlar / Fotoğraf: AP

Biraz uykulu. Ve biraz da yorgundu. Olağanüstü görüşmeler bu şekilde biter.

Dünyanın sizinle meşgul olması ve adımlarınızı gözetlemesi ne güzel!

Uyduların zırhlı treninizi takip etmesi, gazetecilerin abartılara ve hayal ürünü senaryolara kapılmaları, istihbarat servislerinin bir bilgi veya işaret yakalamak için seferber olması, görüntülerinize yönelik ilginin, deprem ve kasırgalara olan ilgiyi aşması ne güzel!

Haberlerinizin ekranları işgal etmesi, haber sitelerinde üst sıralarda yer alması, Seul, Tokyo ve Washington'daki karar alıcıyı endişelendirmesi ne güzel!

Belirsizlik bir liderin çekiciliğini iki katına çıkarır. Batı, niyetlerini keşfetmeye çalışmak için servetler harcadı. Ama doğum tarihinden bile henüz emin olamadı.

Gözlerini hafifçe kapattı. Gizem hikayeye bir miktar sihir katar. Mao'nun varisinin seyahatleri dahi böyle bir ilgiyle takip edilmiyor.

Aynı şey Stalin'in varisinin artık sınırlı hale gelen seyahatleri için de söylenebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sadece bir gezi ya da ziyaret değildi. Harika bir düğündü. 2019 yılında da Rusya'yı ziyaret ettiği doğru ama yeni ziyaretini başka bir Rusya'ya yaptı ve Putin başka dünyadaki farklı bir Putin idi.

Birkaç yıl önce dünya korkunç bir hata yaptı ki bunu yapmak âdetindedir. Aç kitlelerin üzerinde oturan füzelerin ustasının, düşme zamanını bekleyen olgunlaşmış bir meyve olduğuna inandı.

Donald Trump ile heyecan verici görüşmesini hatırladı. Trump, onunla tokalaştığında, can simidi arayan boğulmakta olan bir adamla tokalaştığı sanrısına kapıldı.

Bana sanki bazı hisselerden, bazı güçlerden ve yönetim kurulunun bazı yüzlerinden vazgeçmeye ikna ederek anlaşmaya varabileceği bir şirket sahibiymişim gibi davrandı.

Batı çok uzakta ve başka bir sözlükte yaşıyor. Trump, ülkemizin nükleer bir yastık üzerinde uyumak için ne kadar çabaladığını tahmin edemedi.

İddialı füze nesilleri üretmek için ne kadar fedakarlık yaptığını tahmin edemedi. ABD başka bir dünya.

Başkanı belki de bir gazete manşetiyle ya da sosyal medyadaki bir skandal haberiyle devrilebileceği için olaylar onu yanıltıyor.

İşte yargılama ipleri ile bağlanmış Trump, kurtulmak için debeleniyor. İşte Biden, oğlu ile vuruluyor.

Vladimir Putin kendisine karşı tatlı ve şeffaftı. Önceki yıllarda "uluslararası kamuoyu" denilen şeye karşı suskunluğunu ve hissettiği çekingenlikten kurtulmuştu.

Başka bir Putin doğmuştu. Acımasız, savaşçı bir Putin. Batı güneşinin batmak üzere olduğunu ve onun sönmesini hızlandırmakla görevli olduğunu söyledi.

Stratejik ilişkileri derinleştirmek istediğini ve uydulara kadar askeri endüstrilerin sırları konusunda kendisine cimri davranılmayacağını belirtti.

Bu geziyi, saygıdeğer büyükbabası Kim Il Sung'un Joseph Stalin ile buluşmak için Rusya'ya yaptığı geziden farklı kılan şey, Rusya'nın ziyaretçiye olan ihtiyacı idi.


Eşi benzeri görülmemiş bir zevk hissetti. Çar'ın cephaneliğinizden bir şeye ihtiyacı olduğunu itiraf etmesi ne kadar güzel!

Ordusu, Ukrayna topraklarında bir ton mühimmatı boşa harcadı ve savaşı bitiremedi, hatta zaferin ne zaman deklare edileceğini bile tahmin edemedi.

Putin, Zelenski'nin ülkesindeki topların aç ağızlarını besleyecek mühimmatı temin edemiyor. Hesaplamaları doğru değildi. Bunun en iyi kanıtı, aynı zamanda Veliyy-i Fakih ülkesinden gelen İHA'lara güvenmesi.

Çar'ın sizi beklemesi ne güzel! Kırmızı halıda yürümek, sizden talepte bulunulması, Çar'ın sizden ona yardım etmenizi, ordusunun heybetini, askerlerinin hayatlarını kurtarmanızı, düşmanlarını ve düşmanlarınızı yok etmenizi istemesi ne güzel!

Bu, bir konum, bir rol ve bir iş bulduğunuz anlamına gelir. Çar'ın size ülkesinin uzay ve füze alanındaki başarılarını sergilemesi, cephaneliğinize yeni kan pompalaması, uluslararası direniş cephesinde tam ortaklık vadetmesi ne kadar güzel!

Pekin, büyük ihtimalle olup bitenleri yakından izliyor ve belki de Koreli komşusuna karşı kıskançlık duyuyor. Çar'a karşı daha cömert olma ihtiyacı duyuyor.

Biden'ın Tokyo ile Seul arasındaki alarm sistemlerini birbirine bağlamaya yönelik son manevraları ve Hindistan'ı Çin açısından dev bir dikene dönüştürme girişimine karşı koymada artık Kuzey Kore'nin oynayacağı bir rolü olduğunu biliyor.

Çar konuğunu tanımlarken "yoldaş" kelimesini kullanmakla yanılmadı. Kremlin'in şu anki efendisi mükemmel bir Sovyet lideri.

Onu hain Boris Yeltsin ve Mihail Gorbaçov'a bağlayan hiçbir şey yok. Büyük olasılıkla doğrudan büyük Stalin'e rapor veriyor.

Kendisi "genel sekreter", güçleri çok geniş ve Leonid Brejnev'in sahip olduğu güçleri aşıyor. Anayasanın, partinin ve seçim pankartlarının mürekkebini unutun. İhtiyaçlar yasakları mubah hale getirir.

Diyaloglar sıcak ve samimiydi. Aynı teknede yolculuk yapmanın verdiği duyguya kapıldık. Putin Ukrayna'ya yöneldi ve geri dönüş köprülerini yaktı. Savaşı kaybetmek söz konusu değil.

Bu, Rusya'nın kaldırabileceğinden daha fazla. Putin, tarihe daha tehlikeli bir Gorbaçov olarak geçmeyecek.
 


Yenilgi, Rusya Federasyonu'nu vuracak bir deprem ve mecbur kalsa, devasa cephaneliğindeki en ölümcül silahları kullanması gerekse bile yenilgiye izin veremez.

Aklına zor sorular geldi:

Şi Cinping gerçekten aynı gemide mi seyahat ediyor? Maliyetli de da olsa Putin'in zafer kazanmasını istiyor mu?

Batı'nın gücünü zayıflatma hesapları Kuşak ve Yol hesaplarıyla ve dünyanın birinci ekonomisi olma hayaliyle örtüşüyor mu?

Çin nihayetinde ağırlığını Putin'den yana mı koyacak, yoksa kelimeleri seçme ve dozları kontrol etme politikasını mı tercih edecek?

Ancak Ukrayna, kendisini boyunduruk altına alma ve bedeninden bazı parçalara el koyma girişimini engellerse, Tayvan anavatanın kucağına nasıl geri dönebilir?

Rahat bir şekilde "Rusya-Ukrayna savaşı sonrası dünyası öğretici ve ilgi çekici" dedi. Yakın gelecekte savaş öncesi sahneleri göremeyeceğiz. Putin'in dünyanın jandarması ABD ile el sıkıştığını görmeyeceğiz.

Ne Merkel'in koltuğunda oturan adamla ne de Margaret Thatcher'ın yatağında uyuyan kişi ne de Charles de Gaulle'ün ofisinin sakini ile tokalaşmayacak.

Ukrayna ateşi duvarının dünyası Berlin Duvarı'nın dünyasından daha tehlikeli. Bu büyük bir savaş.

Batı'nın tek kurşun bile atmadan tasfiye ettiği, teknolojik ilerleme, modelin çekiciliği ve medyanın gücü ile onu zehirlediği Sovyetler Birliği'nin intikam savaşı.

Bu sınırlı bir sahnede dönen dünya savaşı gibi bir şey. Füzeler, insansız hava araçları ve hassas silahlarla acımasız bir düello.

Aklına mayınlar taşıyan bir fikir geldi; eğer Rusya, Ukrayna'nın bir devlet olarak varlığını reddetme hakkına sahipse, neden o da Güney Kore'yi yalnızca bir Amerikan icadı ve mandası olarak görme hakkına sahip olmasın?

Aynaya baktı ve mutluluğunu kontrol etmeye çalıştı. Ukrayna'ya saplanmış Rusya'nın kendisine daha çok ihtiyacı olacak.

Ülkesi zaten füze ve toplarını cömertçe sunan bir hayır kurumu. Zelenski'nin ülkesindeki felaket ona bir cankurtaran oldu. Güldü.

Putin'in Batı'nın gerileyişiyle ilgili sözlerinin hemen gerçekleşmesini umdu. En iyi peynir ve şarap türlerini üretmeyi bırakmadığı sürece, Batı'nın hızla gerilemesine hiçbir itirazı yoktu.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Beyan ishakoğlu

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU