İran Cumhurbaşkanı Reisi'den Mahsa Emini göstericilerine tehdit: "Onlara ne olacağını biliyoruz"

Gösterilerin ABD ve Avrupa tarafından körüklendiğini iddia etti

Mahsa Emini'nin öldürülmesinin yıldönümü yaklaşırken İran'da güvenlik önlemleri artırıldı (Reuters)

İran'da Mahsa Emini'nin başörtüsü takmadığı gerekçesiyle kendisini gözaltına alan ahlak polisleri tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösterilerin yıldönümü yaklaşırken, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hükümetinin gösterilere verdiği yanıtı savundu.

Reisi, gösterilerin ardından ilk kez Batılı bir medya kuruluşuna röportaj verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD merkezli NBC News'e konuşan İran Cumhurbaşkanı, gösterilerin ABD ve Avrupalı güçler tarafından körüklendiğini ve güvenlik güçlerinin göstericilere "barışçıl" bir şekilde müdahale ettiğini öne sürdü.

Gerçek göstericileri dinlemeye hazır olduklarını ancak ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışanlara hoşgörü göstermeyeceklerini belirten Reisi, "İran İslam Cumhuriyeti'nin her zaman göstericilerin sesini dinlemeye hazır olduğuna emin olabilirsiniz. Ancak Bayan Emini'nin ismini istismar edip, ülkede karışıklık çıkarmak için yabancıların ajanı olanların başına neler geleceğini biliyoruz. Onlar da toplumun güvenliğini tehlikeye atmanın büyük bir bedele neden olacağını biliyorlar" ifadlerini kullandı.

Cumartesi günü tüm ülkede 1979'dan bu yana görülen en büyük toplu gösterilere neden olan Mahsa Emini'nin öldürülüşünün birinci yıldönümü olacak.

İran'daki Kürt bölgesinden olan Emini'nin ölümünün ardından başlayan gösteriler tüm ülkeye yayılmış, "kadın, yaşam, özgürlük" ve "diktatöre ölüm" gibi sloganlar gösterilerin sembolü haline gelmişti.

İran'ın birçok yerinde kadınlar, konuyla ilgili yasaya tepki göstermek için başörtülerini yakarak gösterilere öncülük etmişti.

İnsan hakkı gruplarına göre, aylar süren gösterilerde 500'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, onbinlerce kişi de tutuklanmıştı.


Independent Türkçe, NBC, NY Post

DAHA FAZLA HABER OKU