İran’da başörtüsü kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle büyük bir su parkı kapatıldı

İşletmenin müdürü Babai, “Ziyaretçileri başörtüsü kurallarına uymaları için uyarmamıza rağmen kompleksimiz kapatıldı” dedi

Meşhed’de, başörtüsü kurallarına uyulmadığı gerekçesiyle kapatılan su parkının önünde güvenlik güçleri konuşlandırıldı / Fotoğraf: Asriran

İranlı yetkililer, ülkenin kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde başörtüsüz kadınların girmesine izin verdikleri için büyük bir eğlence parkını kapattı.

Devrim Muhafızları’na bağlı Fars haber ajansı polisin geçtiğimiz pazar akşamı, İran’ın en büyük ikinci kentindeki Mojhaye Khorushan Su Sporları Kompleksi’nin kapılarını kapattığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Fars haber ajansına konuşan işletmenin müdürü Muhammed Babai, “Ziyaretçileri başörtüsü kurallarına uymaları için uyarmamıza rağmen kompleksimiz kapatıldı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Park, 60 bin metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük kapalı su parklarından biri olarak biliniyor.

Babai sahadaki bin çalışanın, eğitim öğretim yılının başlamasından önce sezon tüm hızıyla devam ederken işlerini kaybetmekten korktuğunu vurguladı.

İran makamları, hükümet karşıtı protestoların birinci yıldönümünde, 17 Eylül’de gösterilerin yeniden başlayacağı beklentisiyle sıkı güvenlik önlemleri almaya başladı.

1979 Devrimi’nden dört yıl sonra İranlı yetkililer, dinleri ne olursa olsun İranlı ve yabancı kadınları halka açık yerlerde başörtüsü ve bol giysiler giymeye zorlayan bir yasa çıkardı.

Özellikle Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmasının ardından ölümünü izleyen protesto hareketinden sonra, büyük şehirlerde başörtüsüz dışarı çıkan kadınların sayısı giderek artıyor.

Son aylarda başörtüsü takma yasağına uyulmadığı gerekçesiyle birçok mağaza, kafe ve restoran kapatıldı.

İranlı bir gazete geçtiğimiz pazar günü, protestolardan bu yana İran’da yayılan halka açık yerlerde başörtüsünü kaldırma olgusunun yayılmasının arka planına karşı yetkililerin ülke genelinde 77 otel ve turizm merkezini kapattığını bildirdi.

İran Turizm Örgütü’ndeki bir yetkiliden alıntı yapan reformist Etemad gazetesi İsfahan’daki turistik yerlerin yüzde 27 ile geçen yıl turizm merkezlerinin en büyük kapanış oranının kaydettiğini bildirdi.

Yetkililer tarafından protestoları bastırmak için yürütülen operasyon ile 500’den fazla gösterici öldürüldü. Gösteriler sırasında onlarca Besic üyesi ve polis gücü de yaşamını yitirdi.

İran güvenlik hizmetleri 20 binden fazla göstericiyi tutukladı. Tutuklananlara İsrail ve Batı tarafından planlanan ayaklanmalara katılma suçlaması yöneltildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU