Kübalıları Ukrayna savaşına götüren bir şebeke ortaya çıkarıldı

Havana yönetimi şebekenin etkisiz hale getirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor

Rusya'nın Kazakistan ve Suriye gibi ülkelerde de asker arayışında olduğu iddia edilmişti (Reuters)

Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan pazartesi günü yapılan açıklamada, Kübalıları Rusya saflarında savaşmak için Ukrayna'ya götüren bir insan kaçakçılığı şebekesinin ortaya çıkarıldığı belirtildi.

"Küba, Ukrayna'daki savaşın bir parçası değildir" denilen açıklamada şebekenin etkisiz hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

Havana yönetiminin açıklamasında, insan kaçakçılığı şebekesinin hem Küba'da hem de Rusya'da faaliyet gösterdiğine dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada kaçakçıların Rusya'da yaşayan Küba vatandaşlarını da hedef aldığı ve savaş bölgesine göndermek üzere çalıştığı ifade edildi.

Küba yönetimi Ukrayna'daki savaşa katılan kişiler hakkında yasal süreç başlatıldığını da duyurdu.

Rus hükümetinden konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Ukrayna savaşında çok sayıda kayıp verdiği bilinen Rusya, geçen yıl asker sayısının yüzde 30 artırılarak 1,5 milyona yükseltilmesini öngören yeni bir plan açıklamıştı.

Mayısta Rusya'nın Ryazan kentinde yayın yapan yerel bir gazete, bazı Küba vatandaşlarının Rus ordusuyla sözleşme imzaladığını ve Rus vatandaşlığı karşılığında Ukrayna'ya götürüldüğünü öne sürmüştü.

Moskova ve Havana'nın Ukrayna savaşının ardından ilişkilerini geliştirme yoluna gittiği biliniyor. Geçen yılın sonunda Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel Moskova'ya bir ziyaret düzenlemiş, hazirandaysa Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Küba'ya gitmişti.


Independent Türkçe, Reuters, Kyiv Post

DAHA FAZLA HABER OKU