Dr. Fauci'ye pandemide maskelerin işe yaramadığını düşündüren araştırma soruldu

"Maskenin bireysel düzeye etkisini araştıran başka çalışmalar da var"

Fauci, Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü üyesiydi (AFP)

ABD'nin koronavirüsle mücadelede en önde gelen ismi Dr. Anthony Fauci'ye maskelerin işe yaramadığını düşündüren bir araştırma soruldu.

Şubat ayında 12 araştırmacı tarafından yürütülen bir çalışmada maske önleminin pandeminin gidişatında neredeyse hiç fark yaratmadığı iddia edilmişti.

Beyaz Saray'ın eski baş tıbbi danışmanı Fauci, CNN'de katıldığı programda bu çalışmayı ve maske kullanımına dair endişeleri yorumladı.

Fauci, maske takmanın pandemileri yavaşlatmadaki rolüne dair verilerin nispeten zayıf olduğunu kabul ederken, bireysel düzeyde koruyucu olduğuna dair kanıtların bulunduğunu söyledi.

Çalışmanın aslında yanıltıcı olduğunu savunan sağlık uzmanı, "Evet, salgının veya bir bütün olarak pandeminin etkisinden bahsederken veriler o kadar da güçlü değil" ifadelerini kullandı:

Fakat maskenin etkisini bireysel düzeyde araştıran başka çalışmalar da var. Bunlar, maskenin koruyucu olduğunu gösteriyor.

Söz konusu araştırma, Britanya'nın sağlık veri tabanı Cochrane'den gelen bilgiler doğrultusunda yürütülmüştü. Bulgular, maske karşıtı veya Kovid-19 şüphecisi gruplar arasında büyük yankı uyandırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine Cochrane, mart ayında bir açıklama yapmak durumunda kalmış ve makalenin "büyük ölçüde yanlış yorumlandığını" bildirmişti.

Son günlerde Kovid-19 vakalarında gözlemlenen artışla birlikte bazı ABD şirketlerinin, çalışanlarına maske zorunluluğu getirmesi tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Geçen hafta, Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan kişi sayısında yaklaşık yüzde 19, ölümlerdeyse yüzde 18 artış yaşanmıştı.

Öte yandan, Fauci, maske takmanın yeniden gerekli hale geldiği durumda birçok insanın bu tavsiyeye uymayacağından endişeleniyor.

Sağlık uzmanı CNN'deki röportajında şu ifadeleri kullandı:

İnsanların tavsiyelere uymamasından endişe duyuyorum. Vaka sayısının arttığı ve kurumların maske takmayı tavsiye ettiği noktaya gelirsek insanların bu öneriye uyacağını ve dikkate alacağını umuyorum.

Fauci özellikle son dönemde muhafazakarların ağır eleştirileriyle karşı karşıya kalıyor.

Sağlık uzmanının en büyük siyasi düşmanlarından Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Twitter hesabından, "Fauci, maskelerin genel olarak halkta işe yaramadığını kabul ediyor ama yine de saçma bir şekilde maskelerin bireysel bazda işe yaradığını öne sürüyor" diye yazdı.

82 yaşındaki Fauci, geçen yıl Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü baş tıbbi danışmanı görevinden istifa etmişti.

 

Independent Türkçe, The Hill, New York Post, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU