Yakup'tan İsrail'e

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

Şimdiye kadar yaşamış olan tek mükemmel insanın İsa olduğu bilinen bir gerçektir.  

Bununla birlikte, aynı zamanda, çoğu zaman kendimizi, bu İncil karakterlerinin çoğunun -özellikle de daha önemli olanların- mükemmele yakın olduğunu veya en azından herhangi birimizin beklediğinden çok daha yakın olduğunu düşünürken buluyoruz.  

Geçen hafta, Tanrı'nın evini terk etme ve bilinmeyen başka bir ülkeye gitme çağrısını takip etmek için inançla dışarı çıkan, oğlu İshak'ı neredeyse kurban olarak sunarken inanç ve itaat testine dayanan büyük inanç adamı İbrahim'e baktık.

Ama aynı zamanda onun anları da vardı, öyle ki, o da karısı Sarah hakkında yalan söylediği ya da en azından gerçeği "kandırdığı" zamanki gibi.  

Ya da müjdesini ve diğer yazılarını okurken bu cemaatte 3 yıldan fazla zaman geçirdiğimiz elçi Yuhanna'yı düşünebiliriz. 
 

 

Yuhanna İsa'ya çok yakındı ve çok sevildi ve saygı duyuldu ancak öğrencilerin zaman zaman sergiledikleri kıskanç rekabetin bir kısmına yakalanmaktan bağışık değildi.

Sonra büyüklerin listesinde daha da aşağıya inersiniz ve onların büyük kusurlarını ve büyüklüklerini biliriz.

Dışarı çıkıp su üzerinde yürümeye imanı olan ve Pentekost'ta güçlü bir şekilde vaaz veren Petrus, hayatı tehlikedeyken İsa'yı tanıdığını bile inkar etti.  

Davut, ulusu büyük bir barış ve refah zamanında yöneten "Tanrı'nın kendi kalbinden sonraki adam" zina etti ve bir cinayet işledi. 
 

 

Bu yüzden, bu insanlardan bazılarını -en azından hayatlarının bazı yönlerine- ne kadar yüksek bir kaide koyabileceğimize dikkat etmeliyiz.  

Yine de Tanrı'nın halkında tanrısal bir karakter geliştirme işinde olduğunu biliyoruz, bu yüzden çok iyi ve tanrısal bir karaktere sahip görünmeyebilecek birini alabilir ve onları inşa etmek ve onlara aşılamak için üzerinde çalışabilir, böylece Tanrı için güçlü bir şekilde kullanılabilirler. 

İbrahim'in torunu Yakup'un yanındadır. Bu, İbrahim'in tek oğlu İshak'ın oğlu, Esav'ın ikiz kardeşi, ancak Tanrı'nın İbrahim'e verdiği sözün yerine getirileceği kişidir.  

Ama her şey o kadar iyi başlamıyor. En başından beri karakteriyle ilgili bir soru var. O ve ikiz kardeşi doğarken önce Esav'ın doğduğu ve ardından Yakup'un kardeşinin topuğuna tutunarak ortaya çıktığı söylendi.  

Ve böylece İbranicede entrikacı veya dolandırıcı, aldatıcı, şüpheli şekillerde hareket edecek biri için bir deyim olan "topuk kapan" anlamına gelen "Yakup" adını alır.  

Bu özellik, hayatında birtakım noktalarda kendini gösterir. Yaratılış 25 metni, Esav'ın doğum hakkını basit bir yemek için kardeşine satma hikayesiyle devam ediyor.  

Jacob ondan gül gibi kokan bir şekilde çıkıyor. Yaratılış 27'de, Yakup'un babasını -annesi Rebeka'nın yardımıyla aldattığını ve bunun bir parçası olarak doğal olarak geldiğini- aslında ağabeyi Esav'a gitmesi gereken nimeti vermek için hikayesini anlatıyoruz.  

Bir kez daha, Yakup planlar yapar ve bundan kurtulur. Entrikası, kendisi oldukça entrikacı olan amcası Laban ile olan ilişkisinde devam eder.  

Laban, genç güzel kızı Rachel'ı ona gerçekten istediği eş olarak vermeden önce Yakup’u büyük kızı Leah ile evlendirmesi için kandırır.  Bu gerçekten ailede geçerli!

Ve sonra Yakup, Laban'ınki pahasına sürülerinin değerini önemli ölçüde artırdığı karmaşık bir plandan geçer.
 

 

Yakup sonunda ailesiyle birlikte anavatanına dönmeye karar verdiğinde devam eder. Kendisini öldürmekle tehdit eden kardeşiyle yüzleşmek zorunda kalacağını bilerek, Esav'ı yatıştırmaya çalışarak yine bu durumdan kurtulmak için bir komplo kurar.  

Algılanan bu tehlike karşısında kendini korumak ve kendi güvenliğini garanti altına almak için elinden gelen her şeyi yapacak.
 

 

Yakup hiçbir şekilde örnek bir karakter değildir.  O, "aziz" diyebileceğimiz şeyden en uzak olanıdır, ancak şaşırtıcı olan şey, Tanrı'nın İbrahim'e verdiği sözü yerine getirmek için onu kullanacağıdır.  

Tanrı işini başaracak, ancak bunu yapmak için topuk yakalayıcı Yakup'u kullanmak zorunda olsa da.  

Ve bu bir dönüşüm, biraz karakter gelişimi gerektirecek.

 

Devam edecek...

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU