Gabon darbesi: Fransa ve Avrupa'yı neler bekliyor?

Gabon darbesi, kıtanın sorunlarını artırdı. Fransız ve İtalyan şirketleri faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabilir

Fransa ve Avrupa'daki diğer ülkeler, Gabon'daki varlıklarına karşı olumsuz bir tutumun hâkim olduğu bir ortamda başka bir darbe daha alabilir / Fotoğraf: AFP

Dünya, çarşamba sabahı Afrika'da yeni bir askeri darbeyle uyandı. Gabon'un devasa bir petrol zenginliğine sahip, OPEC'e üye bir ülke olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu darbenin Fransa, Avrupa Birliği (AB) ve petrol piyasaları üzerinde olumsuz etkileri olabilir. 

Gabon'daki gelişmelerin petrol piyasalarını olumsuz etkileme ihtimali düşük olsa da ülkenin OPEC'in diğer üyelerine kıyasla katkısı sınırlı olduğu için bu etki sınırlı olabilir.

Ancak Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri, Gabon'da kendi şirketlerinin faaliyet gösterdiği ve halkın onların varlığına karşı olumsuz bir tutum sergilediği bir dönemde bir darbe daha alabilirler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Darbeden sonra Fransız İramit şirketi, şarj edilebilir araba aküsü, silah ve inşaat gibi birçok alanda kullanılan temel elementlerden biri olan manganez arama faaliyetlerini durdurduğunu duyurdu.

Bu da Fransız faaliyetlerinin darbeden etkilenme ihtimaline işaret ediyor.

Bağımsızlığını kazandığı 1960 yılından bu yana üç cumhurbaşkanı değiştiren Gabon'un zenginliği sadece petrolle sınırlı olmayıp, bunun ötesinde doğal gaz, manganez ve diğer zenginlikleri de içeriyor.

Bunlar, birçok İtalyan ve Fransız şirketinin bulunduğu kıtadan başka güçlere aktarılabilecek zenginliklerdir.


Önemli petrol zenginliği

Gabon  önemli bir petrol zenginliğine sahip. Ülke, 1975 yılında OPEC'in tam üyeliğini almış, 1995 yılında ayrıldı ve 2016 yılında yeniden OPEC'e katıldı. 

Ekvator üzerinde yer alan ve 2,1 milyon nüfusa sahip olan bu ülkede petrol endüstrisinin başlangıcı, başkent Librevil civarında petrol yataklarının keşfedildiği 1931 yılına kadar uzanıyor.

Resmi rakamlara göre Gabon'da petrol ihracatının toplam değeri 4,6 milyar doları buluyor.

Ancak ekonomi uzmanları, yaşanan darbeden dolayı küresel petrol piyasalarının şok yaşamasını beklemiyor.

Ekonomi uzmanı Muaz el-Cudi, konuyla ilgili şu yorumda bulundu:

Gabon önemli kaynaklara sahip bir ülke, ancak bu kaynaklar küresel bir şok yaratacak değil. Belki etkiler ve yansımalar olabilir, ancak kriz veya fiyat artışına yol açacak derecede değil. Gabon'daki durum istikrarlı değildi, çünkü Cumhurbaşkanı iktidarı babasından miras aldı. Geçtiğimiz yıl rahatsızlıklara neden olan bir hastalık durumu vardı. Bu darbenin haklı bir gerekçesi değil, ancak Gabon zaten büyük sorunlar yaşıyordu ve bu bozulmalar küresel fiyatları etkilemedi.

Librevil yetkililerine göre Gabon'un OPEC'deki petrol üretimi günlük 181 bin varili geçmiyor, toplam günlük üretimi 210 bin varili, ham petrol rezervleri ise yaklaşık 2 milyar varili buluyor.
 


Fransa ön planda

Fransa'nın Avrupalı rakipleriyle yeni sorunlar yaşaması da muhtemel görünüyor.

Özellikle Fransız ve Avrupalı şirketler yerine Ruslara ve diğer yabancı şirketlere artan güven göz önüne alındığında, petrol alanında çalışan Fransız şirketi Total Energy'nin yanı sıra faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabilecek başka şirketler de olabilir.

Bu sabah Fransız Dışişleri Bakanlığı, Gabon'daki Cumhurbaşkanı Ali Bongo'nun askerler tarafından görevden alınmasını kınayan bir açıklama yaptı.

Gabon'daki gelişmeler sadece Fransa'yı etkilemeyecek gibi görünüyor. İtalya da Gabon’da Eni şirketi aracılığıyla doğalgaz yatırımları yapmaktadır ve bu, Avrupalıların Ukrayna savaşının ardından Rus gazına olan bağımlılığı sona erdirmeye çalıştığı bir dönemde ek bir zorluk yaratabilir.

Cudi, sözlerine şöyle devam etti:

Fransa'nın bölgedeki nüfuzu aşınıyor. Paris darbeden büyük ölçüde etkilenecek, çünkü Bongo ona ve şirketlerine çok yakındı. Paris, bu darbeden sonra özellikle Nijer'deki benzer bir darbede olduğu gibi zorlu bir dönemden geçmek zorunda kalacak, çünkü Total Energies gibi şirketlerin milyarlarca dolarlık gelirleri bulunuyor. Bu tür darbeler, yatırımlarını kesinlikle etkileyecektir.


Fransa'nın Gabon'da özellikle manganez sektöründe önemli yatırımları bulunmaktadır. Bu, Paris ile diğer güçler arasında bir rekabet alanına dönüşebilir.

Nitekim, Rusya ve Çin gibi güçler, Fransa'nın eski sömürgelerindeki egemenliğine meydan okuyarak bölgeye nüfuz etmeyi başardı.

Durumun belirsizliği ve Afrika Birliği'nin kara kıtadaki askeri darbe silsilesini sona erdirememesi göz önüne alındığında, Gabon'daki Fransız nüfuzunun kaderini tahmin etmek zor.

Özellikle de yaptırımlar ve diğer caydırıcı tedbirler, örneğin Nijerli darbecileri iktidarı sivillere devretmeye veya Paris'in yakın müttefiki Muhammed Bazoum'u yeniden başkanlığa getirmeye ikna etmede henüz başarılı olamadı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU