Fransız siyasetçilerin yardım konvoyu, Dağlık Karabağ'a alınmadı

Azerbaycan'ın yardım TIR'larını da Ruslar durdurdu

Hidalgo (ortada) ve diğer Fransız yetkililer, Macron'u harekete geçmeye çağırdı (Twitter/@Anne_Hidalgo)

Fransız belediye başkanlarının organizasyonuyla düzenlenen yardım konvoylarının Dağlık Karabağ'a girişine izin verilmedi.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Twitter hesabından dün yaptığı paylaşımda, insani yardım taşıyan 10 TIR'ın Laçın Koridoru üzerinden Karabağ'a girişine izin verilmediğini duyurdu.

Konvoyun Azerbaycan'ın yolda kurduğu kontrol noktasında durdurulduğunu belirten Hidalgo, gönderisinde "Burada bir insani kriz yaşanıyor, aciliyet var. Bu insan haklarının ihlalidir" ifadelerini kullandı.

Yardım konvoyunda Hidalgo'ya Strazburg Belediye Başkanı Jeanne Barseghian, Marsilya Belediye Başkan Yardımcısı Michele Rubirola ve Hauts-de-France Bölge Konseyi Başkanı Xavier Bertrand da eşlik etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sosyalist Partili Hidalgo, Ermenistan'ın Azerbaycan sınırındaki Sünik bölgesinde yer alan Goris şehrinde yaptığı basın toplantısında, Bakü yönetimini Karabağ Ermenilerine yönelik "soykırım yapmakla" suçladı. 

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin kurduğu Cumhuriyetçiler partisinden sağcı senatör Bruno Retailleau da Azerbaycan'ın Karabağ'ı "toplama kampına çevirdiğini" öne sürdü.

Fransız siyasetçiler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a Laçın Koridoru'ndaki anlaşmazlığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşıma çağrısında da bulundu. 

Azerbaycan'ın Fransa Büyükelçisi Leyla Abdullayeva ise açıklamalara tepki göstererek, Hidalgo ve diğerlerinin "Fransa'daki Ermeni toplumunun baskısıyla hareket ederek Azerbaycanı şeytanileştirdiğini" söyledi.

Bakü yönetimi, ülkedeki Kızılay ekipleri aracılığıyla Karabağ'a salı günü 40 tonluk insani yardım gönderildiğini duyurmuştu. Ancak Azerbaycan Kızılayı, Bakü'nün Laçın Koridoru yerine alternatif olarak gösterdiği Ağdam-Hankendi yolu üzerinden giden iki TIR'ın, Rus güçleri tarafından kontrol noktasında durdurulduğunu ve araçların henüz bölgeye giremediğini bildirmişti.
 


Ne olmuştu?

Dağlık Karabağ'ın Ermenistan'la tek karayolu bağlantısı olan Laçın Koridoru aralıktan beri tam kapasiteyle kullanılamıyor. 

Bakü yönetimi, Erivan'ın Laçın yolunu madenler ve diğer kaynakların yasadışı ticareti için kötüye kullandığını ileri sürerek, aralıkta bölgeye ekipler göndermişti. Ancak ekiplerin bölgeye girişi Ermeni gruplar tarafından engellenmiş, bunun üzerine Azerbaycanlı aktivistler, Laçın Koridoru'nda 12 Aralık'ta protesto başlatmıştı.

Azerbaycan, koridordaki denetimleri sıkıştırmış, temmuzda sınır muhafızlarına Ermenistan'dan ateş açılmasını gerekçe gösterip, Uluslararası Kızılhaç Örgütü araçlarıyla kaçak eşya taşındığını iddia ederek, Laçın yolundan geçişleri geçici olarak durdurmuştu. 

Ermenistan'ın BM Büyükelçisi Mher Margarian ise buradaki halkın "insani felaketin eşiğinde olduğunu" olduğunu iddia ederek, BM Güvenlik Konseyi'nin toplanmasını istemişti. 
 

dağlık karabağ.jpg

Dağlık Karabağ'ın etrafındaki Ermenistan işgalindaki bölgeler, 2020'deki savaşla Azerbaycan tarafından geri alındı (AA)


İki hafta önce yapılan BMGK toplantısında, Azerbaycan iddiaları tekrar reddetmiş, Erivan'ı "provokatif ve sorumsuz bir siyasi kampanya yürütmekle" suçlamıştı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal da Bakü yönetiminin, Ermeni nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması için Laçın'a alternatif olarak Ağdam-Hankendi yolunu tahsis ettiğini fakat Erivan'ın tutumu nedeniyle bu çabanın karşılık bulmadığını söylemişti.


Independent Türkçe, Azatutyun, Politico, AA

DAHA FAZLA HABER OKU