Kriminologlar "iyi" hemşire Lucy Letby'nin neden bebek katili olduğunu anlattı

33 yaşındaki kadın müebbet hapse mahkum edilirken dehşet içindeki aileler Letby'yi korkunç suçlara iten şeyin ne olduğunu sorguluyor

Letby, 7 bebeği öldürmekten ve 6'sını da öldürmeye teşebbüs etmekten suçlu bulundu (AFP/Cheshire Polisi)

Lucy olamaz... İyi Lucy olamaz.

Chester Kontesi Hastanesi'nin yenidoğan ünitesinde bir başka yıkıcı ve açıklanamaz bebek ölümüyle karşı karşıya kalan doktorun şimdi tüyler ürperten sözleri bunlardı.

Ancak "renksiz" görünümüne rağmen, bu ve diğer ölümlerin arkasında Lucy Letby vardı. Herkesin gözü önünde saklanan, "acımasız ve hesapçı" bir çocuk katili.

Lucy
Pazartesi müebbet hapse çarptırılan Letby artık parmaklıklar ardında öleceğini biliyor (Cheshire Polisi)


Halihazırda 7 bebeği öldürmek ve 6'sını da öldürmeye teşebbüs etmekten hüküm giyen Letby, modern Britanya tarihinin en vukuatlı seri çocuk katili oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak pazartesi müebbet hapis cezasına çarptırılsa da 33 yaşındaki kadını böylesine korkunç suçlar işlemeye iten şeyin ne olduğuna dair sorular sürüyor. Letby'nin sebepleri hiçbir zaman tam anlaşılamayacak olsa da savcılar ve diğer uzmanlar duruşma sırasında jüri üyelerine birkaç olası saikten bahsetti.

Halihazırda kriminal psikologlar, davayı "son derece nadir ve olağandışı" diye nitelendirerek ve Letby'nin normalde seri katillerde görülen "tüm kuralları çiğnediğini" savunarak kendi hükümlerini verdi.

Liverpool'daki John Moores Üniversitesi'nden Profesör Mike Berry, Klinik Adli Psikolog görevini sürdürdüğü onlarca yıl boyunca sayısız katille mülakat yaptı.

Berry, The Independent'a şöyle konuştu:

Cinayetlerin çoğu seks, öfke, para, nefret, intikam için işleniyor.

Bu yüzden bebekleri öldürmek çok nadir görülen bir olgudur çünkü bebekler zararsızdır, işin içinde nefret yoktur. İnsanlar bunu anlamlandırmakta zorlanır. Ayrıca hemşireler arasında bebek öldürmek son derece nadir görülür. Çünkü katledilen bebeklerin çoğu ne yazık ki ebeveynleri ya da ebeveynlerinin partnerleri tarafından öldürülür.

Lucy
Lucy Letby'nin işlediği suçlara ilişkin soruşturma, tanıkların zorla getirilmesini sağlayacak şekilde genişletilebilir (Cheshire Polisi)


Letby dosyasının bir başka "çok sıradışı" unsuru da hemşirenin farklı yöntemler kullanması, yeni doğanlara kasten hava enjekte etmesi, bazılarına zorla süt içirmesi ve kimilerini de insülinle zehirlemesi oldu.

Profesör, "Çoğu seri katil belli bir imza ya da yöntem benimser ve sonra da bunu geliştirir" diyor:

Farklı yöntemlerin mümkün olup olmadığını görmek için deneyler mi yapıyordu yoksa bu sadece tuhaf bir olgu muydu bilmiyorum.

Berry'nin emin olduğu bir şey varsa o da Letby'nin yarattığı "iyi Lucy" personası sayesinde bu kadar uzun süre boyunca cinayetlerin sonuçlarıyla yüzleşmekten kurtulmayı başarmış olduğu.

"İnsanlar ondan hoşlanıyor gibiydi ve bu da bariz bir şekilde ona yaramış" diyor:

İnsanların onun katil olduğunu düşünmesi çok zordu. Seri katiller genelde münzevidir. Bu olana kadar Letby normal biriydi. Tüm kuralları çiğniyor.

Profesör Berry, Letby'nin suçlarını "sessizce" işlediğini açıkladı:

Kadın kahramanı oynamıyordu. Hiç dikkat çekmeye çalışmamış, bu da ilginç.

Bazı katiller öldürmekten, Tanrı'yı oynamaktan, nihai Tanrı olmaktan zevk alır. Letby'yse acı veriyor ve acıya yol açmaktan zevk ve keyif alıyor.

Lucy
Letby'nin yazdığı ve "Bunu daha fazla yapamayacağım" ifadesini içeren not (Cheshire Polisi)


Hemşire, tutuklandıktan ve davası mahkemeye taşındıktan sonra bile, hep masum olduğunu savundu. Bu, akıl sağlığına ilişkin bir savunma olmadığı anlamına da geliyordu.

Profesör Berry, Letby'nin kurbanlarının acılarını dindirmeye çalıştığına dair hiçbir gösterge bulunmadığını, bu yüzden de "ölüm meleği" (Bu tarz katiller genelde tıp doktorudur ve eylemlerinin gerekçesini merhamete dayandırmaya çalışır) benzetmesi yapılamayacağını ekledi.

Berry, Letby'yi suça iten şeyin bir hayatın kendi ellerinde olmasının verdiği kontrol ve güç hissi olduğunu söylüyor.

Profesör, "Birini öldürmek sizi Tanrı yapar. Birinin hayatının ellerinizde olması güçlü bir şeydir" diyor.

Bu, keyif ve zevke sebebiyet veren güç ve kontroldür. Öldürmek onun için heyecan verici.

Bu saadet sonsuza kadar sürmez. Bu bir bağımlılık. Öldürmeyi de yeterince mükemmel görmüyor, geliştirmek istiyor, bu yüzden de tekrar tekrar yapıyor.

Lucy
Prof. Berry, Letby'yi suça iten şeyin bir hayatın kendi ellerinde olmasının verdiği kontrol ve güç hissi olduğunu söylüyor (Cheshire Polisi)


1985'teki Demiryolu Tecavüzcüsü vakasında polise yardımcı olan adli psikolog Profesör David Canter da güç ve önem arayışının Letby'yi etkileyen kilit faktör olduğuna inanıyor.

Profesör Canter, Letby'nin kurbanların ailelerini ve daha geniş bağlamda kamuoyunu da çok kızdıran bir şekilde karar duruşmasına katılmayı reddetmesinin de bu saike işaret ediyor olabileceğini öne sürdü.

Profesör Canter, "Şüphesiz ki bu, kendi müdahilliği üzerindeki kontrolü sürdürmenin bir yoluydu" diyor:

Yani bebekleri öldürmenin verdiği güç hissi, sürecin bir parçası olabilir.

Ancak Letby suçlarını asla itiraf etmediği için, Profesör Berry gibi Canter da başkalarının gözünde önemli olma arzusunun muhtemel saik olmadığını düşünüyor.

Profesör Canter bunun yerine, bu kadar uzun süre paçayı kurtarmasının heyecan veya güç duygularına yol açmış olabileceğini öne sürüyor. Profesör, Letby'nin ebeveynlerle kurmaya çalıştığı iletişimin de benzer şekilde, "onların derin üzüntüsünden zevk alma" şeklinde bir güç hissi doğurmuş olabileceğini söylüyor.

Profesör Canter tek bir saik arama fikrine karşı uyararak Letby'nin ilk kurbanına bakmanın "onu anlamanın anahtarı" olduğunu iddia ediyor.

Önceden gerçekleştirdiği ve buna zemin hazırlayan faaliyetleri nelerdi? Kazara mı oldu? O noktada bir tetikleyici ya da öldürmesine yol açan özel koşullar var mıydı?

Bir kez başlayınca neredeyse alışkanlık halini aldı.

 

 

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU