Irak'ın unutulmuş maden zenginliği: "Kara Gözler"

Birçok sanayide kullanılan katran göletleri arıtılmadan bırakılması halinde vatandaşların sağlığını tehdit ediyor

Irak'ın Anbar vilayetinin Hit bölgesindeki Katran kaynaklarından biri / Fotoğraf: Sosyal medya

"Kara Gözler" binlerce yıl önce Irak'ta ortaya çıktı ve birçok endüstride kullanılan katran göletlerini oluşturdu.

Özellikle asfalt endüstrisinde yol döşemek için faydanılan katran, eski çağlardan beri eski uygarlıklar tarafından tekne imalatında ve inşaatlarda kullanıldı. 

Bu madde, ekonomik faydasına rağmen, Anbar iline bağlı, içinde çok sayıda Katran kaynağı bulunan Hit ilçesinin başına bela haline geldi.

Bu madde insan sağlığını etkileyen zehirli hidrojen sülfür gazı yayar. Çok miktarda solunması halinde ölüme bile neden olabilir.

Elektrikli cihazlar üzerinde de olumsuz etkileri vardır, özellikle de klimalar üzerinde. Bu durum halk arasında rahatsızlık yarattı. Halk sorunun çözümünü talep ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meselenin yatırımcıya devredilmesi

Sanayi Bakanlığı Maden Yatırım Müdürü Ahmed Tarık, Hit'teki kükürt yataklarına yatırım yapma hakkının yatırımcılardan birine verildiğini, kendisinin de fabrika kurma ve ekipman getirme sürecinde olduğunu söyledi.

Sanayi Bakanlığı Maden Yatırım Müdürü yaptığı basın açıklamasında, "Jeoloji Dairesi tarafından Anbar Valiliği'ndeki Katran kaynakları için Maden Yatırımları Düzenleme Kanununda öngörülen prosedürlere göre yatırım fırsatı duyurulmuştur. Beşi Hit ilçesinde, üçü El-Vefa ilçesinde olmak üzere sekiz kaynak için yatırım hakkı verilmiştir" ifadelerini kullandı.

Ahmed Tarık, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu kaynakların yatırımı gerekli şartlara uygun olarak yapıldı ve en yüksek tekliflerin verilmesinin ardından 2019 yılında sorumluluk yatırımcıya verildi. Ancak o dönemdeki güvensiz koşullar ve ardından pandeminin patlak vermesi nedeniyle yatırımcıya sözleşme kapsamında ek süre tanındı. Yatırımcı şirket, kuralları dikkate alacak şekilde yatırım yapmak üzere fabrika kurma aşamasında. Arazi hazırlama ve ekipman ithalatı süreci şu anda devam ediyor.


Tarık, "Fabrika kurmak için 13 departmanın onayını gerektiren arazi tahsisi ve vize sürecindeki karmaşık prosedürler yatırımcının yaşadığı bir ikilem, bunların yanı sıra kaynaklarda ortadan kaldırılması gereken ihlaller var. Kirlilikten arındırılması halinde ekonomik faydaları göz önüne alındığında bu kaynaklara yatırım yapılması önemli. Bu kaynakların verimliliğini değerlendirecek komiteler oluşturulacak" dedi. 
 

 
Teşvik edici hükümet sözleşmeleri 

Ekonomi uzmanı Safvan Kusay ise yatırımcıların yatırıma teşvik edilmesi için uzun dönemli hükümet sözleşmeleri imzalanması gerektiğini vurguladı. 

Kusay, "Kalkınmanın sürdürülebilir ve kirlilikten ve zarardan uzak olması, bu ürünlerin ihracat sürecine bağlanması ve bölgenin ve Irak'ın ihtiyaçlarına uygun, ihracat imkanı olan fabrika ve sanayi komplekslerinin kurulması için net bir harita ortaya konması gerekiyor. Çevreye zarar veriliyorsa çevreyi korumak, üretim ve yatırımı sürdürmek için en iyi araçlar kullanılmalıdır. Yerel bir ihtiyacın ve küresel talebin varlığı, yatırımcıları yatırım yapmaya teşvik edecektir. Bu da petrol dışı gelir getirecektir" dedi.

Anbar ilinin inşaat sektörü alanında Ürdün tarafına açılması ihtimaline dikkat çeken Tarık sözlerini şöyle sürdürdü:

Irak genişliyor ve büyüyor, bu malzemelere ihtiyacı var, bölge ülkelerine açılmak ve hammadde ihraç etmek için yeni bir oyuncu olabilir. Ancak Irak vilayetleri mevcut kaynaklar için bir yatırım haritası sunmuyor. Fabrika üretimini 25 yıla kadar uzun bir süre için satın almak üzere İnşaat ve İskan Bakanlığı ile bir sözleşme yapılmasına ihtiyacımız var. Daha sonra yatırımcıyı parasını akıtmaya ve kaynakları sanayiye, konutlara ve yollara hizmet edecek verimli malzemelere dönüştürmeye teşvik etmeliyiz.


Ek devlet kaynakları

Ekonomi uzmanı Basim Cemil Antuan ise Irak'a ilave ithalat getirmedeki olumlu etkisi nedeniyle Katran kaynaklarına yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Antuan, "Katran kaynakları binlerce yıllık olup Hit ve Musul başta olmak üzere belirli bölgelerde mevcuttur ve yol döşemek için kullanılabilir. Ancak yatırım yapılmadan açıkta bırakılması, birçok kanser hastalığına neden olan gaz ve dumanların oluşmasına neden olur. Katran altyapılarda ve çatılarda yağmur sızıntısını önlemek için de kullanılır. Gelişmiş yerel fabrikaların kurulması yoluyla katrana yatırım yaparak büyük bir zenginlik elde edebiliriz. Bu Irak dışından ithal edilen bir madde olduğu için devlete kaynak kazandırmış oluyoruz, insan gücü istihdam ediyoruz" şeklinde konuştu.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU