Fransız şirket: Rusya buğday ticaretine hakim olmaya devam ediyor

Küresel buğday arzı yaklaşık 3 milyon ton azalarak 793,37 milyona gerileyecek ve stoklar da bir miktar azalma olacak

Rusya’da bir depodaki buğday mahsulü / Fotoğraf: Reuters

Bir Fransız şirket, perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşı nedeniyle Karadeniz’de yaşanan gerginliğe rağmen istisnai bir buğday hasadı sezonunun ardından Rusya’nın, 2023-2024’te buğday piyasasındaki ‘hakimiyetini’ koruyacağını öne sürdü.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre, Fransız Agritel şirketinin baş analisti Alexandre Marie, Paris’te düzenlediği basın toplantısında, “Rus hakimiyeti devam edecek. Tehlikelerle dolu küresel denge göz önüne alındığında bu gerekli bir şey” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Tarım Bakanlığı’nın ağustos ayında yayınladığı tahminlere göre, Kanada ve Avrupa’daki düşük üretim nedeniyle küresel buğday üretiminin 2023-24’te daha az olması bekleniyor.

Küresel buğday arzı yaklaşık 3 milyon ton azalarak 793,37 milyona gerileyecek ve stoklar da bir miktar azalma olacak.

Agritel, Rusya’nın ‘49 milyon ton buğday ihracat kapasitesi’ veya dünya ticaretinin yüzde 23’ünü (tahmini 87,5 milyon ton üretim) kapsaması ile dünyanın önde gelen ihracatçısı konumunu güçlendirmesini ön görüyor.

Alexandre Marie, Rusya’dan Bulgaristan’a, Ukrayna’dan Romanya’ya kadar uzanan Karadeniz bölgesinin dünya buğday ihracatının yüzde 40’ını oluşturduğuna dikkat çekti. Bugün Karadeniz’in ihracat kapasitesinin yüzde 30’u askıya alınmış durumda ve artan gerilim nedeniyle yüzde 54’ü risk altında bulunuyor.

Karadeniz bölgesi, Ukrayna’daki savaşın başlamasıyla, Rusya’nın güvenli deniz geçişi yoluyla Ukrayna tahılını ihraç etme anlaşması üzerinde çalışmayı bırakmasından bu yana giderek artan gerilime tanık oluyor.

Romanya’nın Köstence, Bulgaristan’ın Varna ve Burgaz limanları olmak üzere diğer üç önemli Karadeniz limanı şu anda faaliyete devam ediyor ve herhangi bir tehdit altında bulunmuyor.

Son yıllarda Rusya, düzenli üretimi, buğday kalitesi ve teslimat kapasitesiyle ithalatçılara güven vererek küresel pazarda kendini kabul ettirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU