Öldürülen başkan adayının ailesi, Ekvador devletine dava açıyor

Pazar günü düzenlenecek seçimler öncesinde Güney Amerika ülkesinde sinirler gergin

Villavicencio öldürülse de seçmenler sandıklara giderken onun fotoğraflarını görecek (AFP)

Ekvador'da devlet başkanı adayı Fernando Villavicencio'nun seçime 11 gün kala öldürülmesinin yankıları, 20 Ağustos'ta düzenlenecek seçim öncesinde hissedilmeye devam ediyor. 

Eski devlet başkanı Rafael Correa'nın kurucusu olduğu Yurttaş Devrimi hareketinin Esmeraldas bölgesi direktörü Pedro Briones'in de hafta içinde düzenlenen silahlı saldırıyla hayatını kaybetmesi, ülkede gergin bir seçim atmosferi oluşturdu.

Fernando Villavicencio'nun ölümüyle ilgili konuşan ailesi, suikastten Ekvador devletini sorumlu tuttu. Ülkenin suç örgütleri tarafından yönetildiğini savunurken Villavicencio'nun bu gruplardan tehdit aldığını kamuoyuna defalarca duyurduğunu vurguladılar. 

Cuma günü basının karşısına çıkan aile, "kasten görevi ihmal" iddiasıyla yasal şikayette bulunduklarını açıkladı. Ailenin avukatı Marco Yaulema, basın toplantısında şöyle konuştu:

Fernando Villavicencio'nun hayatını kollamak zorundalardı, onun pek çok tehdit alan bir gazeteci olduğunu biliyorlardı.

Ekvador Başsavcılığı da bu başvuruyu doğruladı. Suç duyurusunda Devlet Başkanı Guillermo Lasso ve İçişleri Bakanı Juan Zapata, Villavicencio'yu koruyamamakla itham ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Zapata aynı gün düzenlediği basın toplantısında polisin iki iç soruşturma başlattığını ve sonuçların gelecek hafta ortaya çıkabileceğini söyledi. Ailenin şikayetini saygıyla karşıladığını belirterek "Bunun yapılması gerektiğine inanıyorlarsa elimizdeki yasal zeminle yanıt verebiliriz" dedi.

Devlet Başkanı Guillermo Lasso'ysa Ekvadorlu yetkililerin böyle bir eylemi tasarladığının düşünülmesini "kabul edilemez" diye niteledi. Hükümetin yaptığı açıklamada da "davanın siyasallaştırılmaması" talep edildi. 

Seçim kampanyasını yolsuzluk karşıtlığı üzerine kuran Villavicencio, 9 Ağustos'ta başkent Kito'daki bir lisede yaptığı konuşmanın ardından aracına binerken vurularak öldürülmüştü.

ekvador

Ailesi ve yakınları, daha önce yolsuzluk ve Ekvador petrol endüstrisinin neden olduğu kirlilikle ilgili kitaplar yazan Villavicencio'nun ölümünden sonra harekete geçti (AP)


Suikasta kurban giden Fernando Villavicencio kimdir?

Uzun yıllar devlet petrol şirketi Petroecuador'da sendika başkanlığı yapan Villavicencio, 2017'den bu yana milletvekili olarak görev yapıyordu.

Ekvador'daki yolsuzluk karşıtı kampanyalara önderlik eden 59 yaşındaki siyasetçi, ülkedeki uyuşturucu kaçakçılığı şebekelerinin neden olduğu şiddet sarmalını da açıktan eleştiriyordu.

Eski devlet başkanı Rafael Correa'ya iftira attığı suçlamasıyla 18 ay hapis cezasına çarptırılan Villavicencio, cezanın ardından çareyi Peru'ya kaçmakta bulmuş, Correa'nın 2020'de yolsuzluk suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılarak görevinden ayrılmasının ardından ülkeye geri dönmüştü.

Geniş bir merkez sağ ittifakının adayı olarak seçimlere girmeye hazırlanan Villavicencio, anketlerde 8 aday içinde 4. veya 5. konumda gösteriliyordu.

Meksika kartellerine bağlı çeteler savaşıyor

5 çocuk babası Ekvadorlu siyasetçi, bu yıl yaptığı bir açıklamada ülkenin bir "narko devlete" dönüştüğünü öne sürmüştü. 

Villavicencio suikasttan önce katıldığı bir televizyon programında Los Choneros çetesi ve Sinaloa karteli gibi gruplardan ölüm tehditleri aldığını açıklamıştı.

Ekvadorlu siyasetçi, aldığı tehditlerle ilgili "İşte buradayım, yüzümü gösteriyorum. Onlardan korkmuyorum" ifadelerini kullanmıştı.

1990'larda ortaya çıkan bir uyuşturucu çetesi olan Los Choneros'un şu anda Sinaloa karteli için çalıştığı biliniyor. 

Los Choneros, suikastı üstlenen Los Lobos, Tiguerones ve Chone Killers isimli Ekvadorlu çetelerle çatışmalara giriyor. Bu çetelerin de bir diğer Meksikalı grup olan Jalisco Yeni Nesil Karteli için çalıştığı biliniyor.

Ekvador'da durum nasıl?

Cinayet ve çete suçlarında keskin bir artışa sahne olan Ekvador, son yıllarda bir şiddet sarmalının içinde bulunuyor.

Aşırı kalabalık cezaevi sorununu aşmaya çalışan Güney Amerika ülkesinde, çeteler birçok cezaevini de kontrol ediyor ve yüzlerce mahkumun öldürüldüğü olaylar görülebiliyor.

Uyuşturucu çetelerinin rekabetinin çok sayıda cinayete neden olduğu ülke Güney Amerika'yla Kuzey Amerika arasındaki kokain kaçakçılığı rotasının önemli bir ayağını oluşturuyor.

Ülkede yılın ilk yarısında 3 bin 500'den fazla cinayetin işlendiği tahmin ediliyor.

Seçim sürecinde Manta kentinin belediye başkanı Agustin Intriago ve milletvekili adayı Rider Sanchez de suikasta kurban giden isimler olmuştu.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU