Yapay zekanın hızlı yükselişi, dot-com çöküşünü çağrıştırdı: Balon yine patlar mı?

Yatırımı alan birçok girişim, henüz dikkat çeken bir ürün bile ortaya koymadı

Uzmanlara göre yapay zeka girişimleri abartılı vaatleriyle yatırım topluyor (Reuters)

Özellikle de 2022'de ChatGPT'nin piyasaya sürülmesiyle şiddetlenen yapay zeka fırtınası bazı uzmanlara dot-com balonu patlamasını hatırlattı.

Bu uzmanlar, yapay zeka sektörünün de bir gün patlayabilecek şekilde şiştiği görüşünde.

1990'larda teknolojinin gelişmesiyle dijital dünya hem girişimcilerin, hem de yatırımcıların büyük ilgisini çekiyordu. Üzerine bir de internetin devreye girmesi tüm bu eğilimin hızını, önü alınamaz şekilde artırmıştı.

Bu ilgiyle birlikte teknoloji sektöründe yatırım balonu oluşmuştu. Birçok şirket henüz sürdürülebilir olduğunu kanıtlamadığı halde çeşitli abartılı vaatlerle yatırım toplamaya başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu şirketlerin büyük çoğunluğu nihayetinde hedeflerini gerçekleştirememişti. Böylece 1990'ların sonunda ve 2000'lerin başında balon, teknoloji ağırlıklı hisselerin borsası Nasdaq'ta büyük bir çöküşle patlamıştı. Ufak şirketlerin hemen hepsi yok olmuş, büyüklerse ağır darbe almıştı. Örneğin, Amazon’un hisseleri 107 dolardan 7 dolara kadar gerilemişti.

The Wall Street Journal'ın yeni haberinde aynı yatırım çılgınlığının yapay zeka pazarında da hissedildiği öne sürüldü.

Buna göre yatırımcılar, henüz kâr etmemiş girişimler de dahi olmak üzere, sayısı giderek artan yapay zeka şirketlerine büyük miktarlarda nakit akıtıyor.

Dahası, yatırımı alan girişimler henüz dikkat çeken bir ürün bile ortaya koymadı.

Yatırım firması Sparkline Capital'in kurucusu Kai Wu, "Yapay zekada büyük bir patlama var. Bazıları ne pahasına olursa olsun ortaya çıkmak için çabalarken, diğerleri bu yarışın gözyaşlarıyla sona ereceğini düşünüyor" dedi:

Yatırımcılar inovasyona dayalı büyümeden yararlanabilir. Ancak bunun için fazla ödeme yaparken dikkatli olmalılar.

Gazeteye göre yapay zeka ve dot-com çöküşü arasındaki bir başka çarpıcı benzerlik de piyasadaki yoğunlaşma.

Halihazırda S&P 500'deki en büyük 10 hisse, toplam yapay zeka pazarının üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

Danışmanlık şirketi Weiss Multi-Strategy Advisers firmasının yöneticilerinden Mike Edwards, "Bu liderlik yoğunlaşması internet balonuyla en uyumlu hikaye" ifadelerini kullandı.

Öte yandan dot-com çöküşü ve bugünkü piyasalar arasında da ciddi farklılıklar var.

Örneğin yapay zeka endüstrisindeki en büyük oyuncuların çoğu, uzun süredir Silikon Vadisi'nin devleri. Bunlar arasında Google, Meta, Microsoft ve Amazon var.

Dahası bu firmalardan bazıları dot-com çöküşünden sağ çıktı ve onlarca yıldır çeşitli teknolojik trendler arasında ayakta kalmayı başardı.

Edwards, "Durum, yatırımcıların para kazanma ihtimali olmayan şirketlerin halka arzları için yarıştığı 1999 gibi değil" diye konuştu:

Bugünün kazananları kalelerinin etrafı hendekle çevrili, ellerinde faydalanabilecekleri veri setleri olan, disiplinli ve devasa şirketler.

 

Independent Türkçe, Futurism, Wall Street Journal

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU