ABD'de Demokratlardan Yüksek Mahkeme Yargıcı Thomas hakkında soruşturma çağrısı

Demokrat üyeler, "Ondan hesap sormayı reddetmek tehlikeli bir emsal teşkil edecektir" diye yazdı

(Evelyn Hockstein/Reuters)

ABD Temsilciler Meclisi'nde Alexandria Ocasio-Cortez'in öncülüğündeki bir dizi Demokrat üye Adalet Bakanlığı'nı, "Harlan Crow ve diğer milyarderlerden aldığı önemli hediyeleri yaklaşık 20 yıl boyunca ısrarla bildirmeyerek federal yasalar kapsamındaki görevine aykırı davrandığı için" Yüksek Mahkeme Yargıcı Clarence Thomas hakkında soruşturma başlatmaya çağırıyor.

11 Ağustos'ta ABD Adalet Bakanı Merrick Garland'a hitaben yazılan mektupta Demokratlar, Yargıç Thomas'ın milyarder arkadaşı Harlan Crow'un kendisine hediye ettiği lüks seyahatleri ve armağanları bildirmediğini iddia eden ProPublica'nın çarpıcı haberlerine dikkat çekti.

Demokratlar, Thomas'ın "mali beyan formlarının 'doğru, hakiki ve eksiksiz' olduğunu 'hukuki ve cezai yaptırımlara tabi' belgelerle defalarca tasdik etmesine rağmen" hediyeleri bildirmediğini yazdı.

Mektupta, Yüksek Mahkeme yargıçlarının "mali gelir, hediye ve geri ödemeler, hak sahibi olduğu mülkler, yükümlülükler ve ticari işlemleri" beyan eden yıllık raporlar sunması gerektiği belirtiliyor. Bazı harcamalar bu gereklilikten muaf tutulabilirken, mektup "Bu muafiyet Yargıç Thomas'ın özel jet, helikopter ve yatla çıktığı kapsamlı seyahatlerinde yaptığı gibi memurun ücretsiz ulaşım almasını kapsamaz" diye devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ardından mektupta Adalet Bakanı'nın "bilerek ve isteyerek tahrifat yapan ya da bilerek ve isteyerek bildirmesi gereken herhangi bir bilgiyi dosyalamayan ya da bildirmeyen herhangi bir kişiye karşı" hukuk davası açabileceğini belirten Kamu Etiği Yasası'nın ihlal edilmesinin sonuçları da sıralanıyor.

Mektupta Crow ve diğer zengin işinsanlarının Yüksek Mahkeme Yargıcı'na verdiği hediyeler sıralanıyor. Mektuba göre, "Thomas toplamda en az 38 turistik tatil, 26 özel jet uçuşu, 8 helikopter uçuşu, spor etkinliklerine VIP geçişler, lüks tatil yerlerinde konaklamalar ve seçkin bir golf kulübüne davetiye aldı" ve Yüksek Mahkeme'ye atanmasından bu yana aldığı hediyelerin tahmini değeri milyonlarca doları buluyor.

Demokratlar, Yüksek Mahkeme Yargıcı'nın "endüstri patronlarının ve zengin, siyasi açıdan aktif yöneticilerin kendisine verdiği hediyeleri ve sağladığı menfaatleri ısrarla bildirmemesinin, açık yasa ihlallerin yanı sıra yargı etiğine yönelik bariz bir ihmali de ortaya koyduğunu" belirtti.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyeleri şöyle yazdı:

Ondan hesap sormayı reddetmek tehlikeli bir emsal teşkil edecektir.

Temsilciler Meclisi üyeleri Ocasio-Cortez, Jerry Nadler, Jamie Raskin, Hank Johnson ve Ted Lieu mektubu imzaladı.

ProPublica'nın büyük yankı uyandıran haberlerinin ardından Thomas son birkaç aydır mercek altındaydı. Perşembe günü New Jersey'nin Temsilciller Meclisi Üyesi Bill Pascrell, Thomas'a istifa çağrısında bulunmuştu: Parlamenter, "Yolsuzluğa batmış durumda ve bugün istifa etmeli" diye yazmıştı.

Benzer şekilde "Thomas defalarca en yüksek mahkememizin adına leke sürdü ve etik açıdan görevini kötüye kullandı" diyen Temsilciler Meclisi Üyesi Gerry Connolly de şöyle eklemişti:

İstifa etmesi gerektiği yönündeki çağrımı yineliyorum. İşte tam da bu nedenle ABD Yüksek Mahkemesi'nde bir etik reformuna ihtiyacımız var.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU