Nüfusu yaşlanan Çin "mutlu dansla" dinç kalıyor

"Yorgunluğu atıyorsunuz, kilolar da gidiyor"

Dans eğitmeni Jiçeng, katılımcıların ilk etapta zorlandıkları hareketlere zamanla alıştıklarını belirtti (AFP)

Son yıllarda Çin'de rağbet gören "Mutlu Dans" etkinliği, nüfusu hızla yaşlanan ülkenin zinde kalmasını sağlıyor.

Etkinlikler, özellikle ülkenin kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinde yer alan 2 milyon kişinin yaşadığı Jiamusi şehrinde büyük ilgi görüyor.

Mutlu Dans etkinliklerini 2008'de başlatan Yu Jiçeng, Fransız haber ajansı AFP'ye asıl amaçlarının halkın sağlığını korumak olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

73 yaşındaki eğitmen, "Tüm bu etkinliklerin amacı sağlıklı kalmak. Egzersizi sağlıklı ve mutlu olmak için yaparız, bunu da kendimize güvenerek başarırız" dedi.

Jiçeng, eğitimlere başladığından beri 30 kilo verdiğini belirterek, "Bu dans yorgunluğu atmanızı, kilolarınızdan kurtulmanızı ve dinç kalmanızı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Eğitmen, etkinliklere yaklaşık 500 kişinin katıldığını ve her zaman açık havada çalıştıklarını da söyledi.
 

çin-dans 1.jpg
Jiamusi şehri, Rusya sınırına yakın konumuda yer alıyor (AFP)


Mutlu Dans etkinliklerine düzenli olarak katıldığını belirten ve kendisini Zhang diye tanıtan yurttaş, "Etkilerini kesinlikle hissettim. Kamburlaşmış sırtım düzeldi, göbeğim de gitti" ifadelerini kullandı.

63 yaşındaki Zhang, 8 yıldır Mutlu Dans etkinliklerinde yer aldığını belirterek, "Her eklem sistematik ve bilimsel şekilde kullanıldığı için dinç kalmanızı sağlıyor" dedi. 

Çin'in nüfusu geçen yıl 1961'den bu yana ilk kez azalmıştı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun ocakta paylaştığı verilere göre ana karanın nüfusu 2021'de 1 milyar 412 milyon 600 binken, bu rakam yaklaşık 850 bin azalarak geçen yıl 1 milyar 411 milyon 800 bine geriledi.
 

çin-dans.jpg
Eğitmen Jiçeng, dans etkinliğini her yaştan kişiye tavsiye ediyor (AFP)


2021'de 10,62 milyon olan doğum sayısı da geçen yıl 9,56 milyona gerilemişti. 2021'de 10,14 olan ölüm sayısıysa 2022'de 10,41 milyona yükselmişti.


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU