Kuzey Kore yeni drone'larını görücüye çıkardı

Güney Kore medyası drone'ların aynı anda havalanması durumunda karıştırılabileceğini savundu

Kore Savaşı'nda ateşkesin 70. yıldönümün kutlandığı geçit törenine onbinlerce kişi katıldı (KCNA)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yla birlikte dün başkent Pyongyang'da düzenlenen silah fuarını gezdi.

Fuarda Kuzey Kore'nin yeni insansız hava araçları ve nükleer füzeleri de sergilendi.

Kuzey Kore devlet gazetesi Rodong Sinmun, Kim ve Şoygu'nun Pyongyang'ın ürettiği İHA önünde çekilmiş bir fotoğrafını yayımladı. 

Fuarda Kuzey Kore'nin iki yeni drone tasarımının sergilendiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlardan biri ABD menşeli MQ-9 Reaper drone'larına benzetilirken, bir diğerinin de yine ABD'nin ürettiği keşif drone'u Global Hawk'a benzediği kaydedildi.

Drone'ların Amerikan versiyonlarına bakılarak modellenmiş olabileceğini belirten Güney Kore medyası, Seul ve Pyongyang'ın bu araçları aynı anda havalandırması durumunda birbiriyle karıştırılabileceğini öne sürdü.

ABD yönetimi bir süredir Kuzey Kore'yi Ukrayna'da savaşa destek vererek Rusya'ya İHA ve SİHA ihraç etmekle suçluyordu.

Fuarda ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer başlık taşıyabilen Hwasong-17 ve Hwasong-18 tipi kıtalararası balistik füzeleri de sergilendi.

Şoygu ve Kim
Şoygu ve Kim silah fuarını birlikte gezdi (Rodong Sinmun)


Kuzey Kore medyası Kim ve Şoygu'nun aynı gün resmi bir görüşme yaptığını, görüşmede ulusal savunma ve güvenlik konularının konuşulduğunu yazdı.

Kuzey Kore-Rusya ilişkileri uzmanı Anthony Rinna NK News'e yaptığı açıklamada, "Şoygu'nun fuara katılması, Rusya'nın Kuzey Kore silahlarının yeteneklerine yaklaşımındaki değişimi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Şoygu'nun Kim'e Rusya lideri Vladimir Putin'in yolladığı bir mektubu ilettiği belirtilirken, Kuzey Kore medyası mektubun içeriğiyle ilgili bir bilgi paylaşmadı.

Fuar gezisinin ardından Kim Jong-un, Rusya ve Çin'den gelen heyetlerle birlikte Kore Savaşı'ndaki ateşkesin 70. yıldönümü vesilesiyle yapılan askeri geçit törenine katıldı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve üst düzey Çin Komünist Partisi üyesi Li Hongzhong, Pyongyang'daki büyük meydana bakan balkonda Kim'e eşlik ederken, geçit töreninde yeni drone'ların gösteri uçuşu yaptığı ve nükleer füzelerin de sergilendiği belirtildi.


Independent Türkçe, NK News, Sputnik, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU