"Uzaylı yapımı" gökcismine kafayı takan ünlü Harvard profesörü meslektaşlarını kızdırdı

Ünlü astrofizikçi Avi Loeb'in "dünya dışı zeka ürünü" dediği küreler okyanustan çıkarılmıştı

Fizikçi, Paifik Okyanusu'nun tabanındaki manyetik küreleri çıkaran dalgıç ekibine liderlik etmişti (Medium / Avi Loeb)

Harvard Üniversitesi’nden ünlü astrofizikçi Avi Loeb'in, 2014'te Dünya'ya düşen gök cisminin uzaylılara ait olabilceği fikrinde ısrar etmesi meslektaşlarını kızdırdı.

O tarihte Papua Yeni Gine'nin üzerinde parıldayan bir ateş topu, bölgeden geçerken enkaz saçmış ve bu parçalar okyanusa düşmüştü.

Geçen ay Loeb, bir keşif seferine liderlik ederek bu parçalardan bazılarını okyanustan çıkarmayı başarmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demir, magnezyum ve titanyumdan oluşan 50'den fazla manyetik parçaya göz atan Loeb, yakın tarihli bir blog yazısında bu küreleri "anormal nesneler" diye nitelemişti.

Bu tür keşiflerin dünya dışı yaşama dair kanıt bulma yolu olabileceğini söyleyen Loeb, söz konusu meteorit için "Büyük olasılıkla yapay zekaya sahip teknolojik bir alet" ifadelerini kullanmıştı.

Loeb'in bu denli iddialı konuşması ise bazı astrofizikçilerin tepkisini çekti. Loeb'in bu açıklamaları yaparken çok aceleci davrandığını söyleyen meslektaşları, fizikçinin beyanlarının, halkın bilimi yanlış anlamasına neden olduğu görüşünde.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nden astrofizikçi Steve Desch, "İnsanlar Loeb'in çılgınca iddialarını duymaktan bıktı" diyor.

New York Times'a konuşan bilim insanı, "Kaliteli bilimi kirletiyor" diye ekliyor:

Bilimsel süreçlerimizi bu gülünç sansasyonellikle birleştiriyor. Odadaki tüm oksijeni emmek gibi.

Dr. Loeb, kariyerinin büyük bölümünde kara delikler, karanlık madde ve ilk yıldızlara dair yüzlerce makaleye önderlik etti. Harvard Üniversitesi'nde Astrofizik Bölümü'nün yöneticiliğini yaptı.

Oumuamua tarafından büyülendi

Ancak 2017'de Güneş Sistemi'ne giren yıldızlararası bir nesne, Loeb'in uzayda yaşam arayışına eğilmesine ve hatta meslektaşlarına göre buna giderek takıntılı hale gelmesine neden oldu.

Loeb'in, 2017’de Güneş Sistemi'nden geçerken tespit edilen ve "keşfedilen ilk yıldızlararası nesne" unvanını alan Oumuamua'yla ilgili teorileri büyük yankı uyandırmıştı.

Astrofizikçi bu gizemli gök cisminin uzaylılara ait bir "ışık yelkenlisi"nden koptuğunu ve 25 ışık yılı uzaktaki Vega yıldızı yönünden, Güneş Sistemi’ne doğru savrulduğunu ileri sürmüştü. 

Gökbilimci ışık yelkenlisini, kitabın tanıtımı için verdiği bir röportajda şöyle tanımlamıştı:

Işık yelkenlisini rüzgar gücünden yararlanan bir yelkenli [uzay aracı] gibi düşünebilirsiniz. Rüzgar yelkenliyi iter. Işık yelkeni söz konusu olduğunda ise onu iten şey, yüzeyinden yansıyan ışıktır.

Oumuamua uzun zaman önce Güneş Sistemi'ni terk ettiği için cisme yakından bakmak artık mümkün değil.

Oumuamua ilk mi, değil mi?

Yakın zamanda Loeb, NASA'daki Yakın Dünya Nesneleri Çalışmaları Merkezi'nin ateş topu kataloğunu incelemeye başlamıştı.

2014'te Dünya'ya düşen ateş topunu incelediğinde bunun yıldızlararası ilk nesne olabileceğini ve Oumuamua'yı tahtından edebileceğini söylediği bir makale kaleme aldı.

2019'da yazılan bu makale hakemli bilimsel dergi Astrophysical Journal'a gönderildi ve reddedildi. Ancak ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı geçen yıl, bu ateş topunun "yıldızlararası bir meteorit" olduğunu bildirdi.

Bunun ardından dergi, Loeb ve öğrencilerinin kaleme aldığı makaleyi yayımlamayı kabul etti.

Öte yandan herkes bu konuda hemfikir değil.

Western Üniversitesi'nden meteor fizikçisi Peter Brown, Uzay Kuvvetleri'nin verilerinin ne kadar kesin olduğunu bilmediklerini söylüyor.

Dr. Brown, "Yer tabanlı radar ve optik ağlarıyla çalışırken elde ettiğimiz deneyimlerden şunu biliyoruz: Tespit ettiğiniz tüm nesnelerin yüzde birkaçı yıldızlararası uzaydan gelmiş gibi görünür. Bunu sıklıkla görürüz" diye konuştu.

Loeb ise birçok meslektaşının aksine Uzay Kuvvetleri'nin sensörlerine ve verilerine güveniyor.

Astrofizikçi, "Bu insanlar ulusal güvenlikten sorumlular" demişti:

Bence ne yaptıklarını biliyorlar.

 

Independent Türkçe, New York Times, VICE

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU