Joe Biden'la ilgili rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ciddileşiyor

Oğul Biden'ın iş arkadaşı tanıklık yapacak

Hunter Biden'ın Burisma'dan ayda 83 bin dolar maaş aldığı biliniyor (Reuters)

Hunter Biden'ın eski arkadaşı ve iş ortağı Devon Archer'ın ABD Kongresi'nde vereceği ifadede, oğul Biden'ın defalarca babasını arayarak Ukraynalı iş arkadaşlarıyla konuşturduğunu söyleyeceği öne sürüldü.

60 milyon dolarlık bono dolandırıcılığı davasındaki rolü nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Archer'ın, ABD Başkanı Joe Biden'ın kişisel olarak veya telefonla katıldığı görüşmelerle ilgili ABD Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'ne ifade vermesi bekleniyor.

Komiteye başkanlık eden Cumhuriyetçi vekil James Comer, "Devan Archer'ın Joe Biden'ın başkan yardımcısı olduğu dönemde oğlunun yurtdışındaki ortaklarıyla yaptığı görüşmeleri anlatmasını sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiaya göre Archer'ın ifadesine konu olan görüşmelerden biri 4 Aralık 2015'te Dubai'de gerçekleşti.

Hunter Biden'ın direktörlüğünü yaptığı Ukraynalı enerji firması Burisma'nın yönetim kurulu toplantısının ardından yenilen yemekte, Burisma'nın sahibi Mikola Zloçevski'nin Hunter Biden'a babasıyla görüşmek istediğini söylediği iddia edildi.

Bunun üzerine babasını arayan Hunter telefonu masanın üzerine koyarak Ukraynalı patronuyla Joe Biden'ı görüştürdü ve Ukraynalı ortaklarının desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Archer'ın ifadesinde tanık olduğu buna benzer 20'den fazla görüşmeyi anlatacağı ifade edildi. Devon Archer'ın normal şartlarda 12 Temmuz'da Kongre'de ifade vermesi bekleniyordu ancak tarih şu ana kadar üç kez ertelendi.

Geçen hafta ABD'li Senatör Chuck Grassley, bir FBI belgesi yayınlayarak, Burisma'nın sahibi Zloçevski'nin 2016'da bir FBI muhbirine Biden ailesine 10 milyon dolar rüşvet verdiğini söylediğini öne sürmüştü.

Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde Ukrayna politikalarından sorumlu olan Joe Biden'ın ismi daha önce Ukrayna'da Zloçevski hakkında soruşturma yürüten başsavcı Viktor Şokin'in görevden alınmasında etkili olduğu iddialarıyla da gündeme gelmişti.


Kennedy'den soruşturma çağrısı

Yaklaşan ABD seçimleri öncesinde Joe Biden'ın Demokrat Parti içindeki en önemli rakiplerinden biri olan Robert Kennedy Jr., rüşvet iddialarının mutlaka soruşturulması gerektiğini söyledi.

Fox News'e konuşan Kennedy, "Ortaya çıkan konular yeterince endişe verici ve neler olduğuna dair gerçek bir soruşturmaya ihtiyacımız var. Yolsuzluklarıyla ünlü Burisma'nın Hunter'a ve babasına 10 milyon dolar ödediği iddiaları doğruya, bu gerçekten sıkıntı verici" dedi.

Beyaz Saray geçen hafta rüşvet iddialarıyla ilgili bir açıklama yaparak, iddiların bir karalama kampanyası olduğunu öne sürmüştü.


Independent Türkçe, NY Post, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU