BM uzmanları, Libyalı kadınların erkek bir refakatçi olmadan seyahatini engelleyen “ayrımcı” uygulamayı kınadı

BM uzmanları, uygulamanın kadınların ve genç kızların hareket özgürlüğünü kısıtladığını belirtti

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, Libya hükümetinin kadınların yanlarında bir erkek olmadan ülke dışına seyahat etmelerini engelleyen politikasını kınayarak, kadınların ve genç kızların “özgürlüğünü kısıtlayan” “ayrımcı” uygulamayı eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız Haber Ajansı’na (AFP) göre geçtiğimiz nisan ayında, BM tarafından tanınan ve merkezi başkent Trablus’ta bulunup ülkenin batısını kontrol eden Libya hükümeti, kadın ve genç kızların yanlarında bir erkekle seyahat etmelerini ve kadınların seyahat nedenlerini belirten ayrıntılı bir form doldurmalarını zorunlu kılan yeni bir karar yayınladı. BM’den dokuz bağımsız uzmanın yaptığı dün (Perşembe) yaptığı açıklamada, bu şartları reddeden kadınların seyahat yasağına maruz kaldığı ifade edildi. Kadınlara ve genç kızlara yönelik ayrımcılıkla ilgili bir çalışma grubunun yanı sıra, kadınlara ve genç kızlara yönelik şiddetle ilgilenen Özel Raportör’ün de aralarında bulunduğu uzmanlar, “Bu politika sadece ayrımcı değil, aynı zamanda yurt dışına okumaya giden kız öğrenciler de dahil olmak üzere kadınların ve genç kızların hareket özgürlüğünü kısıtlayan bir politika” ifadelerini kullandılar. Uzmanlar, “bu ayrımcı uygulamanın kadın ve genç kızların temel hak ve özgürlükleri üzerindeki olumsuz etkisinden endişe duyduklarını” ifade ettiler.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan ancak uluslararası örgüt adına konuşmayan bu uzmanlar, Libya’nın iç güvenlik biriminin, uygulamayı eleştiren insan hakları aktivistlerini taciz ettiği yönündeki haberler karşısında duydukları endişeyi de dile getirdiler. Trablus hükümetini “ayrımcı uygulamadan vazgeçmeye” ve bu uygulamaya karşı olan kişilere yönelik “her türlü sindirme, taciz veya saldırıyı önlemeye” çağırdılar.

Libya, Muammer Kaddafi rejiminin 2011’de devrilmesinden bu yana siyasi bölünmeler ve çatışmalarla boğuşuyor. Libya’da iki hükümet iktidar için kavga ediyor. 2021’in başlarında siyasi bir diyalog sonrasında kurulan Abdulhamid ed-Dibeybe’nin yönettiğ merkezi Trablus’ta bulunan ilk hükümet ülkenin batısını kontrol ediyor. Temsilciler Meclisi tarafından atanan ve Mareşal Halife Hafter tarafından desteklenen diğer hükümet ise ülkenin doğusunu kontrol ediyor ve başkanlığını Usame Hammad yapıyor.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU