Kendilerine banka hesabı açılan anaokulu öğrencileri 12 yılda neler öğrendi?

"Üniversiteye gitme motivasyonu kazandım"

Anaokulundan üniversiteye kadar öğrencilere destek olan program, ABD'nin 39 eyaletinde farklı biçimlerde uygulanıyor (Unsplash)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), çocukların üniversite masraflarının desteklenmesinin ve finansal okuryazarlığının geliştirilmesinin hedeflendiği programa katılanlarla konuştu.

Kaliforniya eyaletindeki San Francisco'da 2011'de başlatılan Anaokulundan Koleje adlı projeye, düşük gelirli ailelerden 600 anaokulu öğrencisi katıldı. Programa katılan her öğrenciye içinde 50 dolar bulunan banka hesapları tahsis edildi.

Proje kapsamında öğrencilerden ve ebeveynlerden, küçük miktarlarda da olsa hesaplarına para yatırarak birikim oluşturmaları istendi. Ayrıca üniversite bursu kazanan öğrencilerin hesaplarına da devlet tarafından teşvik ödemeleri yapıldı.

Anaokulundayken programa katılan Tierra Ferrand, banka hesabında halihazırda 1500 dolar biriktirdiğini ve sonbaharda Louisiana eyaletindeki Grambling Eyalet Üniversitesi'ne başlayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

17 yaşındaki öğrenci, projenin kendisine destek olduğunu ifade ederek, "Bu program beni üniversiteye gitmeye motive etti ve okul masraflarımla ilgili stresimi azalttı" dedi.

Ferrand'ın annesi Aisha Brown da programın kendilerine büyük fayda sağladığını belirterek, "Bunun dışında üniversiteye yönelik birikim yaptığımız başka hesabımız yok. Bazı ailelerin elindeki avantajlara da sahip değiliz" dedi.

WSJ'nin paylaştığı rakamlara göre, programa ilk katılan 600 öğrencinin her birinin banka hesabında halihazırda ortalama 1422 dolar birikti. Bu da ilk yatırılan 50 dolarlık miktarın yaklaşık 28 katına denk geliyor.

Proje, San Francisco Belediyesi'nde hazineden sorumlu Jose Cisneros tarafından hayata geçirildi.

Cisneros, "Bu projenin asıl amacı, toplumumuzda dezavantajlı ve sistematik ırkçılığa uğrayan çocuklar için gerçekten büyük bir şey yapmaktı" dedi.
 


Öte yandan zamanla büyüyen programda artık San Francisco'daki her anaokulu öğrencisine içinde 50 dolar bulunan banka hesapları veriliyor. 

Haberde, halihazırda 52 bin öğrencinin banka hesabına sahip olduğu ve bu hesaplarda toplamda yaklaşık 15 milyon dolar bulunduğu belirtildi. Söz konusu miktarın 5 milyon doları devletin sağladığı destekle, geri kalanıysa ebeveynlerin ya da öğrencilerin birikimiyle oluştu. 

Programa ilk katılan öğrenciler arasında yer alan Thailyah Miller ise projeyle ilgili okullarda daha iyi bilgilendirme yapılması gerektiğini söyledi. 

18 yaşındaki öğrenci, banka hesabında 1500 dolar biriktirdiğini ve Kaliforniya'daki San Jose Üniversitesi'ne tam burslu kabul aldığını belirtti.


Independent Türkçe, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU