Güneş paneli teknolojisinde atılım: Yağmur damlalarından elektrik üretilecek

Araştırmacılar "Yağmur bol miktarda yenilenebilir enerji içeriyor" diye belirtiyor

Yağmur damlalarından elektrik üreten güneş panelleri, her türlü hava koşulunda elektrik üretimi sağlayabilir (Pexels)

Araştırmacılar, yağmur damlalarının ürettiği enerjiyi toplayarak güneş paneli teknolojisiyle elektrik üretmenin yeni bir yolunu buldu.

Çin'deki Tsinghua Üniversitesi'nden bir ekibin ortaya attığı yöntem, sıvı-katı temasından elektrifikasyon oluşturan triboelektrik nanojeneratör (TENG) adı verilen bir cihaz içeriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlar genellikle dalgalardan enerji toplamak için kullanılırken damlacık bazlı TENG'ler (D-TENG'ler), daha önce kayda değer bir ölçekte çalışmalarını engelleyen teknik sınırlamalarla karşılaşmıştı.

Araştırmacılar güneş panellerindeki köprü dizilerini kullanarak bu tür engellerin aşılabileceğini keşfetti.

Araştırmayı yöneten Profesör Zong Li, "Güneş enerjisi üreten birden fazla ünitenin yükü karşılamak için paralel şekilde bağlandığı güneş panellerinin tasarımına atfen, yağmur damlasından enerji toplamada basit ve etkili bir yöntem öneriyoruz" dedi.

Köprü dizisi jeneratörlerinin maksimum güç çıktısı, geniş alana düşen yağmur damlalarından enerji toplanan geleneksel yöntemdekinden yaklaşık 5 kat daha yüksek. Bu çalışmanın sonuçları, geniş alana düşen yağmur damlasından enerji toplamada uygulanabilir bir şema sağlayacak.

Çığır açan buluşu detaylandıran "Rational TENG arrays as a panel for harvesting large-scale rainindrop energy" (Yağmur damlasından büyük ölçekte enerji toplamada panel şeklindeki rasyonel TENG dizileri) başlıklı çalışma iEnergy adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Çalışmada, "Doğal enerji ve su döngüsünün önemli bir parçası olan yağmur, bol miktarda yenilenebilir enerji içeriyor" ifadeleri yer alıyor.

Öte yandan bu tür bir yenilenebilir enerji bugün etkili kullanımdan yoksun... Bu nedenle, D-TENG'lerin doğasındaki kısıtlamaları hafifletmek için makul bir topoloji bulmak, yağmur damlasından büyük ölçekli enerji toplamayı gerçekleştirme açısından büyük önem taşıyor.

 

Güneş paneli
Bu şema, D-TENG güneş panellerinin yağmur damlalarından enerji toplarken nasıl görünebileceğini gösteriyor (Tsinghua University Press)


Bu, güneş paneli teknolojisinde son aylardaki umut verici bir dizi ilerlemeden biri. Avustralyalı araştırmacılardan oluşan bir ekip de uzay radyasyonundan kaynaklanan bozulmadan sonra orijinal verimliliklerinin yüzde 100'ünü geri kazanabilen, kendi kendini iyileştiren piller geliştirmişti.

Önceki günlerde ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı'ndan (NREL) bilim insanlarıysa, yansıyan güneş ışığını toplayarak verimlilik oranını yüzde 20'ye kadar artırabilen çift taraflı bir güneş paneli tasarımını tanıtmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU