Sudan: Ordu Hartum'un merkezindeki mahallelere hava saldırıları düzenliyor

Hızlı Destek Kuvvetleri, basın ve medyaya yönelik ihlal ve kısıtlamaları kınadı

4 Temmuz’da yaşanan şiddetli çatışmalar sonrası Omdurman / Fotoğraf: Reuters

Sudan'ın başkenti Hartum’un doğusundaki Berri mahallesi çarşamba günü (dün) orduya ait uçaklar tarafından hava saldırılarına maruz kaldı. Mahalle sakinleri, mahalleyi doğudan ordu genelkurmay karargahından ayıran bölgeye ağır silah atışlarının yoğunlaştığını ve bölgede birkaç gündür şiddetli çatışmaların yaşandığını söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yerel bir kaynak Şarku’l Avsat’a, komutanlığın yakınındaki mahallelerde ordu tarama operasyonları olmadığını söyleyerek, Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) Berri ve İmtidat Nasır mahallelerinde halen yoğun bir şekilde bulunduğunu ve bölgenin sokaklarında askeri üsler kurduğunu söyledi. Kaynak, orduya ait savaş uçaklarının çarşamba sabahından itibaren hava saldırılarına başladığını ve saldırıların uzun süre devam ettiğini belirtti.

Nisan ayı ortasında savaşın patlak vermesinden bu yana, bu mahallelerde yaşayan binlerce vatandaş evlerini terk ederek başka bölgelere kaçtı. İki taraf arasındaki hava saldırıları ve karşılıklı topçu atışları sonucunda yüzlerce ev yıkıldı ve bölge sakinleri arasında birçok ölüm ve yaralanma kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı kaynak, bölgenin hararetli bir savaş alanına dönmesine rağmen, mahalleden ayrılmayı reddeden bazı aileler dışında bölgedeki meskenlerin çoğunun boşaldığını söyledi.

Öte yandan HDK, Sudan ordusuna bağlı güvenlik güçlerinin gazeteci ve medya çalışanlarına yönelik tacizini kınadı.

Kaynak yaptığı açıklamada el-Cezire, Kızıldeniz ve el-Gadarif eyaletlerindeki gazetecilerin “Sudan Genel İstihbarat Teşkilatı’ndan sürekli tehditlerle karşı karşıya kaldığını, vatandaşların ve yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı insani koşullarla ilgili gerçekleri duyurmada medyanın görevini yapmasının engellendiğini” söyledi.

Çok sayıda gazetecinin “ifade özgürlüğünü alenen ihlal edilerek tutuklanma ve sınır dışı edilme tehditleri aldığını, bazılarının ise fiziki tasfiye tehdidine maruz kaldığını” belirten kaynak, “Herhangi bir basın ve medya çalışmasının yapılabilmesi için Sudan Ordusu Sözcüsü Nebil Abdullah'tan önceden izin alınması gereğini tehlikeli bir gerileme” olarak nitelendirdi.

HDK, gazeteciler ve medya çalışanlarıyla ‘meşru haklarını kullanma’ hususunda dayanışma içinde olduğunu ilan ederek, bölgesel ve uluslararası örgütleri ‘bu eylemleri kınamaya’ çağırdı.

Öte yandan HDK, başkent Hartum'da gazeteci ve medya çalışanlarına yönelik ihlallerle ve bazılarına işlerini yaparken fiziksel saldırıda bulunmak, evlerine girmek ve kameralı ve belgeli olaylarda araçlarını çalmakla suçlanıyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Sudan Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak hazırladığı raporlara göre Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) liderliğindeki HDK arasında çatışmaların patlak vermesinden beri en az bin 136 kişi yaşamını yitirdi ve yaklaşık 120 bin kişi de yaralandı. Kurbanların çoğu Hartum, Darfur ve Kordofan eyaletlerinde ikamet eden vatandaşlar.

BM'ye göre hastanelerden toplanan bu veriler, “savaş sırasında binlerce kayıptan söz edilen gerçek rakamlardan çok daha az.”

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU