Tutuklu Rus muhalif: Moskova tehlikeli bir devlet krizi yaşıyor

İlya Yaşin, ülkesinin ordusunun bir hırsız tarafından yönetilen bir paralı asker çetesine teslim olduğunu söyledi

Rus muhalif İlya Yaşin bir duruşması sırasında / Fotoğraf: AFP

Rusya, geçen haziran ayı sonunda Wagner askeri grubunun başarısızlıkla sonuçlanan isyanında açıkça görüldüğü üzere 'tehlikeli bir devlet krizi' yaşıyor ve bir 'huzursuzluk dönemi' başlayabilir.

Tutuklu Rus muhalif İlya Yaşin, Fransa merkezli 'Le Figaro' gazetesine yazılı bir röportaj verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen nisan ayında Ukrayna'ya karşı savaşı eleştirdiği için sekiz buçuk yıl hapis cezasına çarptırılan Yaşin'e göre Wagner lideri Yevgeni Prigojin tarafından başlatılan isyan, Rus makamları için ciddi sorunlar ortaya çıkardı.

Yaşin, Rus sisteminin, askeri veya birimin yetkililerinin Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "yalnızca kişisel sadakatine dayandığını" ve "bu sadakat zayıflar zayıflamaz sistemde bölünmeler ortaya çıkmaya başladığını" dile getirdi. 

Wagner paralı askerleri, 24 Haziran'da Moskova'ya doğru ilerleyerek iktidarı sarstı ve daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğunun ardından geri adım attı.

Tutuklu muhalif, "Putin, Prigojin hakkında sert önlemler içermeyen sert açıklamalar yaparak kamuoyuna zayıflığını gösterdi. Wagner'in savaşçıları, Moskova'ya doğru ilerledi. Ancak nihayetinde Prigojin'den hesap sorulmadı. O, hayatta ve iyi. Suç dosyası kapatıldı. İsyancılar, Putin'in tehlikeli durumlar karşısında tereddüt ettiğini ve gerçek güç karşısında sert önlemler almaktan korktuğunu gördüler" açıklamasında bulundu.

İlya Yaşin, Rus ordusunun, bir hırsız tarafından yönetilen bir paralı asker çetesine teslim olduğuna da dikkati çekti. 

"Yetki, huzursuzluk çağına kapı açabilecek tehlikeli bir devlet krizi yarattı ve Putin, kelimenin tam anlamıyla kendi elleriyle ülkemiz için varoluşsal bir tehdit oluşturuyor" diyen Yaşin, sözlerini şunları ekledi:

Demokratik muhalefetin rolü, Rusya'yı kurtarmak, özgürleştirmek ve medeni bir topluma geri döndürmektir. 


Moskova'daki Medved Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Yaşin, 'kararlı' olduğunu söylerken, "Savaşa ve zorbalığa karşı Rusya'nın sesi olarak kalmak benim için önemli" dedi.

İlya Yaşin ayrıca, Batı'yı Putin'e karşı çıkmaya çağırırken, "Ukrayna'da durdurulmazsa Baltıklar ve Varşova'ya ulaşacak" ifadelerini kullandı.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU