Küba, ABD nükleer denizaltısının Guantanamo Körfezi’nde 3 gün kalmasını kınadı

Küba Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada ABD nükleer denizaltısının Guantanamo Körfezi’nde faaliyetlerinine net bir şekilde karşı olduğunu belirtti

Küba’nın başkenti Havana’ya yanaşan Rus askeri eğitim gemisi Periscope./ Fotoğraf: AFP)

Küba dün, ABD’ye ait nükleer güdümlü bir denizaltının 5 Temmuz’dan 8 Temmuz’a kadar ABD’nin askeri üssünün bulunduğu Guantanamo Körfezi’nde kaldığını belirterek bu ‘kışkırtıcı’ adımı kınadı.

Küba Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, bu duruma ‘net bir şekilde karşı olunduğu’ kaydedildi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre bakanlık, ‘ABD’nin siyasi ve stratejik amaçları bilinmeyen kışkırtıcı adımını’ kınadı ve bölgede ‘nükleer denizaltıların varlığı ve hareketinin yarattığı tehlike’ konusunda uyarıda bulundu.

Söz konusu kınama, son aylarda Havana ile Moskova arasındaki yakınlaşma göstergelerinin artması ve başta ‘teknik ve askeri’ alan olmak üzere çeşitli alanlarda ortak geleceğe yönelik projelerin duyurulması sonrasında gerçekleşti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington ayrıca Pekin’e karşı yıllardır ABD’nin Florida eyaletine yaklaşık 160 km uzaklıkta bulunan Küba üzerinden casusluk operasyonları gerçekleştirme suçlamasında bulunuyor.

Ruslar, Soğuk Savaş sırasında Küba’da casus tesisler kurdu. 1962’de ABD’nin adada kendi kıyılarına ulaşabilecek füze fırlatma rampaları tespit etmesiyle gerilim arttı.

Birkaç gün içinde iki süper güç arasında açık bir nükleer çatışma tehlikesi doruk noktasına ulaştı. ABD adaya halen yürürlükte olan bir ekonomik abluka uygulamaya başladı.

Küba düzenli olarak, ABD’nin askeri üs kurduğu 117 km’lik bir alanın iade edilmesini talep ediyor.

ABD, 2002’den bu yana söz konusu üssü 11 Eylül 2001 saldırıları bağlamında askeri hapishane olarak kullanıyor.

 

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU