El Salvador'un çetelerle mücadelesi, diğer ülkelere örnek oldu

Ülkedeki tutukluluk oranı ABD'yi ikiye katladı

Cezaevlerindeki doluluk oranının zirve yaptığı El Salvador'da bu yılbaşında 40 bin kişilik yeni bir cezaevi inşa edilmişti (Reuters)

Bir dönem çeteleşme nedeniyle dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olan El Salvador, binlerce kişiyi cezaevlerine koyarak durumu tersine çevirmeyi başardı.

Daha önce dünyanın en yüksek cinayet oranına sahip olan ülke bugünlerde ise dünyanın en yüksek tutuklu oranına sahip. El Salvador'daki tutukluluk oranı ABD'yi ikiye katlamış durumda.

Mart 2022'de uzun yıllardır El Salvador'da terör estiren MS-13 ve 18. Cadde isimli çetelere karşı bir kampanya başlatan Nayib Bukele hükümeti, bu çetelerin tüm üyelerini eş zamanlı olarak tutuklamıştı.

Hükümetin bu stratejisiyle birlikte ülkedeki cinayet oranları 2015'e kıyasla yüzde 92 azalırken, ABD'ye göç eden El Salvadorluların sayısıysa yüzde 44 oranda azaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede yapılan anketler, her 10 El Salvadorludan 9'unun Bukele hükümetinin bu stratejisine destek verdiğini gösteriyor.

Bukele hükümetinin çetelere karşı giriştiği savaş sonrasında El Salvador'daki tutuklu sayısının 68 bine kadar yükseldiği belirtildi. Bu rakam ülke nüfusunun yüzde 1'inden fazlasının cezaevinde olduğu anlamına geliyor.

Hak grupları özellikle ülkenin yerli ve yoksul topluluklarından suçsuz insanların da bu süreçte cezaevine konduğunu ve mahkemeye çıkarılmaksızın uzun süre, zor koşullarda tutulduğunu belirtiyor.

Ülkede çetelere karşı savaş kampanyasının başlamasından itibaren en az 153 kişinin cezaevinde öldüğü de insan hakları raporlarına yansıdı.

Geçen ekimde mahkumlara kötü muamele edildiği iddialarına yanıt veren Bukele, "Evet onların da hakları olacak. Ama dürüst insanların hakları çok daha önemli" ifadelerini kullanmıştı.


Ülke içinde ve dışında Bukele'nin popülerliği arttı

Bukele'nin çetelere karşı yürüttüğü kampanya ülke içinde popülerliğini de artırmış durumda.

San Salvador'da bir Meksika restoranı açan Edwin Avalos, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, "10 kere daha Bukele'ye oy veririm. İki yıl önce burada iş kuramazdım. Burası kırmızı bölgeydi" diye konuştu.

Pizza dağıtıcısı Samuel Martínez ise, "Çete üyeleri üzerimde az miktarda bahşiş parası varsa onu bile alırdı. Şimdi şehir bize açıldı" dedi.

Bukele'nin çetelere karşı izlediği "demir yumruk" politikası ülke içinde olduğu kadar komşu ülkelerde de dikkat çekiyor.

2019-2022'de cinayet oranlarının 4 kat arttığı Ekvador'da Guayaquil şehrinin belediye başkanı Bukele'yi takip etme çağrısı yaparken, bağımsız başkan adayı Jan Topic ise çetelerle benzer şekilde mücadele etme vaadinde bulundu.

Guatemala'da da birden fazla başkan adayı seçimler öncesinde Bukele'nin güvenlik politikalarını benimseyeceklerine dair açıklamalar yaptı. 

Benzer şekilde Kolombiya'da da muhalefetteki Demokratik Merkez partisi Nayib Bukele'ye ülkeyi ziyaret etme çağrısında bulunmuştu.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU