Güney Afrika, BRICS zirvesine ev sahipliği yapacak

Zirveye Pitin’in de katılacağı iddia edildi Uluslararası Ceza Mahkemesi üyesi olan Güney Afrika, topraklarına girmesi halinde Putin’i tutuklamakla yükümlü

Fotoğraf: AA

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa yaptığı açıklamayla, önümüzdeki ay düzenlenecek BRICS zirvesinin Çin’de gerçekleştirilme olasılığı hakkındaki spekülasyonlara son verdi.

Ramaphosa, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında çıkardığı tutuklama kararına rağmen, ülkesinin BRICS zirvesini video konferans aracılığıyla değil, normal düzeniyle, ‘bire bir’ gerçekleştireceğini söyledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Güney Afrika basınında haftalardır yer alan haberlerde, Pretoria’nın toplantılara davet edilen Putin’in tutuklanmaması için zirveyi Çin’e taşımayı düşündüğü yönünde spekülasyonlar yer veriyordu. Ramaphosa dün gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

BRICS zirvesini organize etme konusunda ilerliyoruz ve formatla ilgili son görüşmeleri yapıyoruz. Fiziksel, birebir görüşmelerin gerçekleşeceği bir BRICS zirvesi yapacağız. Hepimiz birbirimizi yüz yüze getirebileceğimiz bir zirve yapmaya kararlıyız. Neredeyse üç yıldır fiziksel bir zirve düzenlemedik. Bu kez video konferans olmayacak.

Ancak Ramaphosa, Putin’in zirveye katılıp katılmayacağı hakkında bilgi vermedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi üyesi olan Güney Afrika, teorik olarak kendi topraklarına girmesi halinde Putin’i tutuklamakla yükümlü.

Bu durum, Ukrayna’yı işgale başladığından beri Moskova’yı kınamayı reddeden Güney Afrika için ciddi bir diplomatik ikilem oluşturuyor.

Güney Afrika, ‘çatışmaların çözümünde rol oynayabilmek’ için tarafsız bir pozisyon benimsediğini ileri sürüyor.

BRICS üyeliğini genişletme konusu, özellikle temmuz sonunda St. Petersburg’da yapılacak olan ikinci Rusya-Afrika zirvesinin yaklaşmasıyla, Afrika-Rusya ilişkilerinde güçlü bir şekilde gündeme geliyor.

Şarku’l Avsat’a görüş bildiren gözlemciler, BRICS üyeliğini genişletme önerisinin, Batı kampı karşısında yeni ittifaklar kurabilecek jeo-stratejik bir güç olarak Rusya’nın kıtadaki varlığını güçlendireceği görüşünde.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU