Moskova ile Washington, Suriye topraklarında birbirlerine ateş ile mesaj veriyor

Suriye sahasındaki gözlemciler, bu sahnenin cephe hatlarını değiştirebilecek gelişmelere daha yakın olduğu, temas hatlarının önümüzdeki günlerde değişerek ısınabileceği konusunda hemfikir

Aralarındaki son tatbikatlar sırasında iki ABD askeri aracı ve Özgür Suriye Ordusu’na ait bir araç (Sosyal medya)

ABD güçlerinin, Suriye silahlı muhalefetine bağlı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile ortaklaşa yürüttüğü tatbikatlar, ülkenin doğusundaki et-Tanf Askeri Üssü yakınlarında bulunan sınır bölgesinde sona erdi.

Moskova ise kuzeyde gerilimi azaltma bölgesinde Suriye rejimi güçleriyle ortak tatbikatlarının başladığını duyurdu.

Çatışmada yer alan tüm taraflar, bunların yalnızca askeri tatbikatlar olduğunu belirtse de tarafların birbirlerine bu şekilde mesaj verdiği düşünülüyor.

Suriye sahasındaki gözlemciler, bu sahnenin cephe hatlarını değiştirebilecek gelişmelere daha yakın olduğu, temas hatlarının önümüzdeki günlerde değişerek ısınabileceği konusunda hemfikir.

Kuzey Suriye'deki çatışmaların gerçeklerine aşina olan bir saha kaynağı, Rusya'nın bu tatbikatlarının, ABD'nin Suriye Ürdün ve Irak sınır üçgenine yakın '55' adlı bölgede yürüttüğü tatbikatlara verilen hızlı cevap olduğunu öne sürüyor.

Rusya'nın ayrıca gerginliği azaltma bölgesini istediği zaman ateşleyebileceğine dair bir Rus mesajı vermek istediğini de ekliyor. 

ABD'nin attığı adımları takip eden siyasi çevreler, bilhassa İsrail'in Şam'ın güneyinde İran nüfuzundaki askeri bölgelere yönelik saldırılarının yoğunlaşması ardından ABD'nin sahadaki çok sayıdaki hedeflerinden birinin İran'ın yıllardır doğuya doğru genişlemesini durdurmak olduğunu söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin manevraları; Moskova'ya Şam ile Ankara arasında yakınlaşma isteyen, Irak'tan geçerek İran ile Suriye arasında kara veya demiryolu taşımacılığı projesine giden yolun kapatılmasıyla temsil edilen 'üçüncü bir kuşun' vurulması, Tanf Askeri Üssü'nden uzanan yolun Suriye Demokratik Güçleri (SDG) nüfuz alanlarına bağlanması yönünde bir mesaj gönderiyor. 

Moskova ve Şam ise Arapların Suriye ile üzerinde anlaşmaya vardığı ilkelere göre müzakerelerin ardından rejimin Arap Birliği'ne geri dönüşü ve 19 Mayıs'ta Cidde'deki Arap zirvesine katılımı sonrasında zaman kazanmaya çalışıyor.

Şam, sahada gerilimin durdurulması, yabancı kuvvetlerin bölgeden uzaklaştırılması, terörle mücadele, mültecilerin geri gönderilmesi gibi iyileşme adımları atıyor. 


Saha gerçekleri

Şam, düzenli ordu ve müttefik kuvvetleri aracılığıyla kontrol ettiği toprakların büyük bir bölümünü geri almaya çalışmadığı takdirde tüm bunlar gerçekleşmeyecek.

Bunlardan biri de kuzeybatıda Heyetu Tahriru'ş Şam'ın (HTŞ), kuzeydoğuda ise SDG'nin etkisi altında bulunan, ülkenin buğday ve pamuk gıda rezervuarını temsil eden, önemli bir petrol ve gaz tedarikçisi olan İdlib şehri. 

ABD askeri tatbikatlarının doğuya giden yolların kontrolünü amaçlamasının pek olası olmadığını düşünen İran siyaseti uzmanı Saad eş-Şari, "Bunlar sahada hazırlığı sağlamak için günlük tatbikatlar olarak değerlendirilebilir. Ayrıca DEAŞ'ın geri dönüşünün ve yayılmasının önünü kesmeyi amaçlamış olabilir. Hiç şüphe yok ki bu tatbikatlar, Fırat'ın batısındaki Deyrizor kırsalındaki bölgeleri, bilhassa el-Mayadin ve el-Bukemal'i destek üsleri olarak kullanan, Ömer petrol ve Kuniko gaz sahalarındaki üsleri hedefleyen İranlı gruplara mesajlar veriyor. Bu askeri tatbikatlar, askeri değil, güvenlik mesajları. ABD'nin İran'a yönelik politikası değişmediği sürece mevcut gerçekliğin istikrarını olduğu gibi öngörüyor. Amerikalılar tarafından şuan mevcut olmayan yüksek hazırlık tamamlanmadığı sürece İran'a giden yolu kapatmak gibi radikal bir değişiklik yapmak mümkün değil" ifadelerini kullandı. 
 


Rus tatbikatları

5 Temmuz'da başlayan Rus tatbikatlarının ise altı gün süreceği biliniyor. Rusya'nın Suriye'deki Uzlaşma Merkezi Başkanı Oleg Gorinov, "Havacılık, hava savunması ve elektronik savaş kapsamında, Washington liderliğindeki Uluslararası Koalisyon'un insansız hava araçları tarafından kuzey Suriye hava sahasında dokuz farklı uçuş güvenliği ihlali kaydedildi" diye konuştu. 

Lojistik teçhizat, zırhlı araçlar ve Irak'tan el-Velid Sınır Kapısı'ndan gelen konvoylar dahil olmak üzere ABD askeri ve lojistik takviyeleri  kuzeydoğu Suriye'deki üslerine ulaştı. 

ÖSO tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada, "Tatbikatlar, istikrarı sağlamak ve ortak savaş kabiliyetini geliştirmek için ortak bir görev kapsamında kaydediliyor. Tatbikatlar 55 kilometrelik bir alanda yürütülüyor" ifadeleri yer aldı. 

Suriye toprakları, bölge sınırlarını aşarak uluslararası mesajlara dönüşen mesajlar için bir arena olmaya devam ediyor.

Rusya, Wagner'ın isyanı ardından sahada kazanmanın ve gerçek bir ilerleme kaydetmenin peşinde.

ABD ise gelecekte gerçekleşebilecek herhangi bir müzakere öncesinde aktif bir mevcudiyete sahip olmayı ve askeri açıdan ana oyuncu olmayı arzuluyor. 

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU