Yeni araştırma: Kardiyo egzersizleri yapan erkeklerde kanser sebepli ölümler daha az

177 bin 709 erkeğin verileri incelendi

Kardiyo egzersizleri arasında yürüme, koşma, yüzme ve bisiklet var (Reuters)

İsveç'teki araştırma yeterince kardiyo egzersiz yapmanın, erkeklerin akciğer, prostat veya kolon kanserinden ölme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu gösterdi.

Hakemli bilimsel dergi JAMA Network Open'da 29 Haziran'da yayımlanan çalışmada 18'le 75 yaş arasındaki 177 bin 709 İsveçli erkeğin yaklaşık 10 yıllık verileri incelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveç Spor ve Sağlık Bilimleri Okulu'ndan uzmanlar, kardiyo-solunum formunun erkeklerde en sık görülen üç kanser türüne yakalanma riskiyle ilişkisine bakmak istedi.

Katılımcıların kardiyo kondisyonunu test etmek için maksimum oksijen tüketimi ölçüldü. VO2 max diye de bilinen maksimum oksijen tüketimi, egzersiz sırasında vücudun kullanabileceği en fazla oksijen miktarı anlamına geliyor. 

Testte katılımcıların, kondisyon bisikletinde 6 dakika pedal çevirmesi sağlanarak sabti kalp atış hızı belirlendi ve daha sonra maksimum oksijen tüketimi hesaplandı.

Katılımcılar daha sonra en düşük kardiyo-solunum formundan en yüksek kardiyo-solunum formuna göre 4 gruba ayrıldı.

Veriler, en iyi forma sahip erkeklerin akciğer, kolon ya da prostat kanserinden ölme riskinin çok daha düşük olduğunu gösterdi.

Bu kişilerin akciğer ya da kolon kanserine yakalanma ihtimalinin daha düşük olduğu da tespit edildi. Ancak bu katılımcılarda prostat kanseri riski biraz yüksek çıktı.

Bulgular, kardiyo kondisyonu orta düzeyde olan katılımcıların, kolon ve prostat kanserinden ölme riskinin en düşük puana sahip kişilere göre büyük ölçüde az olduğunu da ortaya koydu.

Araştırmacılara göre bulgular, kalp ve damar sağlığının sadece kalp hastalıkları için değil aynı zamanda bazı kanser türlerini önlemek için de önem arz ettiğini gösteriyor.

 

Independent Türkçe, InsiderCanadian Running Magazine

DAHA FAZLA HABER OKU